Mevrouw March

Een ‘lettervrouw’ als concurrent

Op jacht naar de geheimen van de  schrijver.

Agatha, de keurigheid zelve, is getrouwd met de schrijver George March. Waar ze in haar jonge jaren nog overliep van adoratie voor haar beginnende auteur en zijn boeken van A tot Z uitspelde, is dat in de loop van hun huwelijk minder geworden. Haar man werd succesvol, Agatha March veranderde in een gezette mevrouw die zelfs de boeken van haar man niet meer inkeek. Ze was voor de buitenwacht trots op hem, plukte de vruchten van zijn succes en speelde het keurige, plichtsgetrouwe vrouwtje. En dan, als Georges opnieuw een boek presenteert dat vele lezers trekt, vraagt de vrouw van de bakker – waar zij dagelijks komt – haar wat mevrouw March er nu van vindt, dat de hoofdpersoon Johanna uit dit nieuwe boek zo duidelijk op háár geïnspireerd is. De vraag overvalt mevrouw March. Want deze hoofdpersoon is een prostituee, een hoer waar niemand mee naar bed wil, dat weet zij nog net.. En daar zou zij sprekend op lijken? Ze heeft voor de volgende dag een chique feest thuis georganiseerd, ter gelegenheid van de boekpresentatie. Maar mevrouw March is lamgeslagen. Ze heeft tijdens het feest het idee dat iedereen haar uitlacht achter haar rug, dat iedereen weet wat zij niet wist. Zij, een onsympathieke lichte vrouw! Zou ze weten dat George haar zo ziet? En dat hij misschien wel een ander heeft?

En die andere vrouwen uit het boek… Georges andere romanfiguren… zijn die ook op ware figuren geïnspireerd? Zou George bijvoorbeeld een van die haar onbekende zelfgenoegzame relaties van hem, die nu in haar huis aan het eten en drinken zijn, wellicht als bedgenoot hebben? Neemt hij die mee op tournee, haalt hij daar dingen mee uit die zij, toen ze jong was, zélf met haar beginnend auteur uithaalde? Mevrouw March wordt beroerd van het idee alleen al. Overal meent ze suggestieve, vileine opmerkingen te horen, blikken te zien… Na het feest vraagt ze George naar de bronnen van zijn inspiratie: is zij degene die voor hoer speelt in zijn boek? Hij stelt haar gerust: welnee, een schrijver stelt zijn personen samen uit allerlei mensen die hij ooit in zijn leven ontmoet heeft. Maar Agatha March gelooft hem niet. Ze gaat hem bespioneren, overtuigd van zijn kwade genius. Zij wordt compleet paranoia en speurt en zoekt en vindt dingen waaraan ze een betekenis hecht die zij zelf voor waar aanziet. George heeft haar ernstig beledigd. Hij blijkt inderdaad geheimen voor haar te hebben en die wil zij  nu ontrafelen. Langzaam maar zeker komt zij tot onheilspellende conclusies en mevrouw March weet: George zal hiervoor moeten boeten. 

Auteur

Virgina Feito (1988) werd geboren in Spanje en groeide op in Madrid en Parijs. Ze studeerde Engels en Drama aan de Queen Mary University in Londen. Nu woont ze weer in Madrid en schrijft Engelse fictie. Mevrouw March is haar debuut. Het boek werd een doorslaand succes en Feito kreeg meteen een filmcontract aangeboden.

Mevrouw March is in het begin een voorbeeld van keurigheid en onzekerheid, financieel hoeft ze zich niets te ontzeggen maar echte vrienden heeft ze niet. Ze is rijk, een tikje sneu en mist diepgang. Maar dan, als ze het gevoel heeft bedreigd te worden, wordt er een strijdlustige dame wakker. Een die nietsontziend vecht voor haar bestaan en daarbij geen middelen schuwt. Prachtig om te lezen, hoe de paranoia haar verandert, hoe haar omgeving daarop reageert. Een opmerking in een bakkerswinkel ontaardt in een psychologisch drama van formaat.

Een verrukkelijk en fascinerend boek, waarin het drama mondjesmaat wordt toegediend en opgevoerd en waarin karakters haarscherp getekend worden.

Virginia FeitoMevrouw March. Vertaald uit het Engels (Mrs. March)  door Ralph van der Aa. ISBN 978-90-443-6452-1, 286 pagina’s, € 23,99. Amsterdam: The House of Books 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.