In het spoor van de dader

Ongeval of moord?

Advocaat Paul Vermeire tot held verklaard.

Als hoofdinspecteur Patrick De Vuyst na een ontspannen weekeind op het politiebureau in Zomergem arriveert vindt hij twee collega’s al druk aan het werk. Een van hen is Martina Lenaerts die bezig is een aangifte van verdwijning op te nemen. Die aangifte komt van een oudere dame die zich niet serieus genomen voelt en zich daar hevig over beklaagt. Haar 23-jarige dochter Ann Peeters is verdwenen en omdat de lokale politie haar niet te woord wilde staan, komt ze zich hier beklagen. Martina toont zich evenmin welwillend, maar De Vuyst komt tussenbeide en grijpt in. Diezelfde ochtend krijgt hij ook een nieuwe partner toegewezen, Dominique, een vreemd type, dat niet meteen de sympathie wekt van de hoofdinspecteur. Maar er zit niets anders op, hij zal haar onder zijn hoede moeten nemen. Het duo komt al snel terecht in een reeks vreemde zaken. Er vinden ongevallen plaats die later moorden blijken te zijn.

De verdwijningszaak van Ann is ook al niet simpelweg een geval van een meisje dat tijdelijk met haar geliefde op stap is. Moeders ongerustheid is terecht geweest. De Vuyst en zijn team komen een dader op het spoor die speciale interesse toont voor wellustige vrouwen met een hang naar luxe. De brave De Vuyst wordt geconfronteerd met een duistere wereld van seksuele fantasieën.

Auteur

Ronny Van Rompuy (1956) begon in 1986 zijn carrière bij de politie van Zomergem in Oost-Vlaanderen. Het dorp (6700 inwoners) is een deelgemeente van Lievegem. Van Rompuy klom door de jaren heen op tot hoofdinspecteur. Hij debuteerde in 2016 met De Kasteelmoord. Dit is zijn vierde misdaadroman.

Van Rompuy geeft zijn boeken zelf uit. Daar is niets op tegen, dat begint – met het grote aantal hobbyschrijvers in België en Nederland dat de miljoen voorbijgaat – bijna usance te worden. Belangrijke voorwaarde is dan wel dat deze boeken ‘professioneel’ gepresenteerd worden. Met een goede lay-out, een leesbare letter en vooral taalkundig correct. Op al deze fronten gaat de auteur bij dit boek de mist in.

Het ergst is het stuitende aantal taal- en stijlfouten in dit boek. In het eerste hoofdstuk van tweeënhalve pagina telde uw recensent 42 fouten. Dat ging in het hele boek in hetzelfde tempo door. Globaal genomen zou dat voor het gehele boek tegen de vierduizend fouten opleveren. Wie een boek zó op de markt brengt, geeft mijns inziens blijk van minachting voor de lezers.

De inspecteur waarschuwt zijn collega’s ergens in het verhaal voor een advocaat, Paul Vermeire. Zijn waarschuwing geldt het feit dat deze advocaat een ‘kommaneuker van jewelste’ is, hij ‘kijkt op de punten en de komma’s, de kleinste procedurefout en we zijn gezien’. Reden voor uw recensent om Paul Vermeire bij dezen te benoemen tot de held uit dit verhaal.

Van Rompuy is een verteller die de pen ter hand heeft genomen, terwijl hij het beter bij verhalen aan de borreltafel had kunnen houden. Een andere suggestie: wil hij weer in druk verschijnen, dan moet hij een professionele redacteur inhuren om zijn teksten te kuisen.

Ronny Van Rompuy – In het spoor van de dader. ISBN 978-9492-2477-59, 228 pagina’s, €24,95. Eigenboekuitgeven.com 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.