Het bloed van de zwaan

De jacht op een seriemoordenaar

De zaak Peter Kürten.

De historicus Hugo Luijten schreef een historische roman die zich afspeelde in Düsseldorf van februari 1929 tot 24 mei 1930. Het gaat over de legendarische seriemoordenaar Peter Kürten. De auteur heeft veel onderzoekswerk verricht. Het is goed te weten dat het om ware feiten gaat, anders zou je het niet geloven. Het gaat om een wel heel ‘hongerige’ seriemoordenaar. Hij ontziet niemand, zelfs kleine meisjes worden het slachtoffer. Het bijzondere aan deze historische thriller is de opbouw. Boven elk van de 70 hoofdstukken staat een naam. Het kan de naam zijn van politieman Meisters, de dader Kürten of van een slachtoffer dat ontsnapt was en het kon navertellen. De personen vertellen allen vanuit hun eigen perspectief. Zo krijgen we een goed inzicht in de emoties en de drijfveren, vooral bij Kürten is dat heel boeiend.

Auteur

Hugo Luijten(1969) is schrijver, columnist en historicus. Hij schreef onder andere: Offer voor een verloren zaak, Verast, De Brexitmoorden, Het jaar van de slang. Ook schreef hij de twee undercoverthrillers Alles of niets, en Ramkraak bij de gelijknamige televisiereeks. Het bloed van de zwaan werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2022.

Met Peter Kürten hebben we te maken met een bijzonder wrede moordenaar. De auteur laat hem zelf aan het woord. Als hij een meisje of vrouw vermoord zijn we als lezer daar van het begin tot het einde getuige van. Het moorden is een gruwelijke zaak. Hij begint met het wurgen en dan volgt een razende steekpartij. Hij ondervindt lustgevoelens en hij proeft bloed. De schrijver beschrijft dit alles zeer gedetailleerd. Het gaat daarbij om veel moordpartijen, misschien wel te veel. Omdat alle moorden volgens een vast patroon gebeuren wordt het op den duur wel wat eentonig voor de lezer.

De thriller vertoont veel vaste eigenschappen van een politieroman. Bijna altijd is er in dit soort romans een conflict met de politiechef. Hier is dat hoofdcommissaris Momberg. Hij is wel een heel onsympathieke chef. Als er een eerste verdachte in beeld komt, is voor hem de zaak rond. Dat commissaris Meisters hier een andere opvatting over heeft maakt Momberg razend. Hij laat collega en vriend Piszko de leiding overnemen, een heel onredelijk en zelfs dom besluit. Natuurlijk gaat Meisters gewoon door. Momberg is als de dood voor zijn superieuren en de pers, daarom moet de zaak snel worden afgerond. De politie blijkt behoorlijk onbekwaam en doet er wel erg lang over voordat de zaak is opgelost.

Meisters en Piszko vormen een bijzonder koppel. Het zijn collega’s, maar ze hebben ook een gemeenschappelijk verleden. Beiden hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog als soldaat gevochten. Piszko heeft Meisters het leven gered. Deze was wel ernstig gewond en moet een oog missen. Daarom draagt hij een ooglap. In de gesprekken van deze vrienden krijgen we informatie over de dertiger jaren in Duitsland. Ze spreken bijvoorbeeld over het opkomend nazisme. Zo krijgen we een goed tijdsbeeld.

Met Het bloed van de zwaan hebben we te maken met een uitzonderlijk goede thriller. Goed geschreven met veel diepgang in een prettige, leesbare stijl.

Hugo LuijtenHet bloed van de zwaan. ISBN 978-94-6401-459-4, 401 pagina’s, € 22. Kalmthout: Pelckmans Uitgevers 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.