Gouden jaren scheurkalender 2023

Toen was geluk heel gewoon

of toch niet?

Vorig jaar verscheen de eerste Gouden jaren scheurkalender met aandacht voor allerlei zaken die, onder invloed van de economische groei, Nederland en ons dagelijks leven sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog ingrijpend veranderden. Kennelijk smaakte dit naar meer, waarop de scheurkalender werd gecontinueerd. Toegevoegd werd elke dag de tijd van zonsopgang (8.49 uur op 1 januari) en zonsondergang (16.38 op dezelfde datum).

Auteur

Drs. Annegreet van Bergen (Enschede 1954) is econoom en journalist. Ze schreef onder meer voor De Volkskrant en Elsevier. Haar boeken Gouden Jaren en Het goede leven werden bestsellers. Gouden jaren werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs. Haar columns uit het Historische Nieuwsblad werden gebundeld in Een (ongewonegeschiedenis van doodgewone dingen (2019). Onlangs verscheen van haar hand Een ongewone geschiedenis van doodgewone dingen.

De schrijfster begint met een persoonlijke herinnering aan de jaarwisseling. Eén keer per jaar mochten de kinderen van haar moeder, die tegen oorlog was, knallen met een piepklein klappertjespistool.

Wat kom je zoals in de loop van het jaar tegen? Ik sla willekeurig enkele bladzijden om: Brintapap (bah; AK), het verschil tussen honger en trek, geen warm stromend water in oma’s tijd, de kachel naar zolder na de winter, het bisschoppelijk mandement uit 1954, het eerste broekpak, voor de klas vertellen van een verre reis (van Krommenie naar Nijmegen), klassen van 51 kinderen, Monseigneur Bekkers, de stromatras, petticoats, de omroepbijdrage en zwartkijkers, palmpasen, de stencilmachine, de Planta-affaire, houten klossen op de trappers van (te grote) fietsen, nog geen elektra, Nikita Chroesjtsjov, een ‘copulatie’ van de huwelijksvideo.

Ook de rubrieken Afk(orting) v/d mnd en Vroeger was alles beter. ? dacht van niet blijft gehandhaafd. Zo lezen we over de ‘schande’ van ‘onechte kinderen’ en ‘moetjes’ en over met twee gezinnen in één huis wonen en bellen bij de buren.

Het jaar wordt afgesloten met Chateau migraine, te goedkope hoofdpijnwijntjes.

Goed voor 365 dagen Aha-erlebnissen voor de ouderen onder ons en voor de nodige verwondering voor de (wat) jongeren en in ieder geval voor de nodige gespreksstof binnen en tussen de generaties.

Annegreet van Bergen – Gouden jaren scheurkalender 2023. ISBN 978-90-450-4600-6, 365 pagina’s, € 15,99. Amsterdam: Atlas Contact 2022.

Dit bericht is geplaatst in Jaarlijkse uitgave, Kalenders. Bookmark de permalink.