De bron van Liefde

Leven na de hel van 40-45

Christelijk geloof als troost voor overlevenden.

De sinds kort moederloze elfjarige Peggy vindt in 1937 een zwerfhondje. Het diertje troost haar, ze houdt hem en noemt hem Buster. Als de kleine hond wordt aangereden en ernstig gewond raakt is zij radeloos. Maar overbuurman dierenarts Barnett en zijn zoon Jimmy, die ook voor dierenarts studeert, weten de hond te redden, zij het dat het dier het voortaan met één poot minder moet doen. De hond weet zich zo prima te redden en Peggy is dolgelukkig. Niet lang daarna breekt de oorlog uit en Jimmy moet als arts/hospik in het leger dienen. Als hij terugkomt na de oorlog is hij geestelijk een wrak. Hij doet zelfs een poging een eind aan zijn leven te maken en wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek waar allemaal veteranen met PTSS verblijven. De psychiater die hem behandelt heeft zware behandelingen op zijn planning staan.

Jimmy’s ouders en Peggy zijn radeloos, zij willen Jim helpen. Peggy, inmiddels twintig, gaat op zoek naar oude legerkameraden, in de hoop van hen te horen waardoor Jimmy zo veranderd is. Van Joe, die zij het eerst ontmoet, hoort zij dat Jimmy zijn patiënten altijd opvrolijkte met verhalen over de hond ‘Driepoot’, die zich ondanks zijn handicap staande hield in het leven. Driepoot diende hen allemaal als voorbeeld. Ook verleende Jimmy zijn vrienden steun door zijn eigen, onwankelbare christelijke geloof. Maar als Peggy, op bezoek bij haar jeugdvriend, dat laatste aanhaalt, lijkt zijn geloof in het niets verdwenen.

In Jimmy’s bagage vinden zijn ouders een foto van een meisje, achterop staat de naam Gisela. Zou zíj de oplossing kunnen geven voor Jimmy’s immense somberheid? Leeft zij nog? Wie is zij? Waar verblijft zij? Vriend na opgediepte vriend begint Jimmy steun te verlenen, maar van Gisela heeft niemand gehoord. En dan komt in ‘De bron van liefde’ toch Gisela Wolff tevoorschijn, een joods meisje uit Berlijn, dat in mei 1939 met haar ouders en zusje uit Duitsland vlucht. Zij krijgen plaats op een cruiseschip dat 973 joden vervoert naar Cuba; van daaruit willen ze verder reizen naar Amerika. Zij is het meisje van de foto.

Auteur

Lynn Austin is de bestsellerauteur van historische en bijbels-historische romans. Ze won acht Christy Awards, de meest prestigieuze prijs voor christelijke romans in de V.S. Haar werk wordt in Nederland graag gelezen, zij verkocht hier inmiddels zo’n 400.000 boeken. Geloofsvraagstukken en -antwoorden en Bijbelcitaten vormen de leidraad voor haar hoofdpersonen en voor haar veelal christelijk lezerspubliek.

Voor een niet-gelovige is het even wennen, die duidelijke band van romanfiguren met het geloof. Ik zou zeggen: zet u er niet tegen af, maar neem het mee in het verhaal met het respect dat een gelovige verdient. Austin heeft de neiging tot preken, er is soms een dominee-schrijver aan het woord, maar dat is haar opzet ook.

Daarnaast is zij een uitmuntend en beeldend romanschrijver. Ze bouwt haar verhaal fraai op, houdt het spannend en neemt haar lezers mee in het wel en wee van de oorlog en de nasleep van dat drama. Moed, geloof en vriendschap vormen de pijlers van dit mooie verhaal.

Een aangrijpend boek.

Lynn AustinDe Bron van Liefde. Vertaald uit het Engels (Long Way Home) door Carola van der Kruk – de Boer. ISBN 978-90-297-3304-5, 459 pagina’s, €25,99. Utrecht: KokBoekencentrum 2022.

NB Het genoemde cruiseschip is de St. Louis, dat vaart onder leiding van kapitein Schröder. Hij wil zijn reizigers per se redden. Dat lukt niet voor ieder van hen. Kapitein Schröder is een ware held, hij heeft echt bestaan. In Kevin Prengers recente boek In de schaduw van Schindler, Jodenhelpers uit Nazi-Duitsland worden zijn heldendaden en die van vijf andere Duitse joden-redders uitgebreid beschreven. Lees en bewonder zijn werk, als onmisbare bijlage bij dit verhaal.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Tweede Wereldoorlog, Ziekte. Bookmark de permalink.