Lourdes aan de Maas

Feyenoord

Ode aan Fred Blankemeijer.

Niets is er sterker dan dat ene woord Feyenoord. Voor wie dit voluit met Lee Towers meezingt (of meeschreeuwt) is Feyenoord de mooiste club van Nederland, ondanks de structurele achterstelling door de nationale media. Je kunt een behoorlijke boekenplank vullen met boeken over deze bijzondere club. En nu is er weer eentje bijgekomen. De schrijvers proberen de vraag te beantwoorden wat Feyenoord nu precies Feyenoord maakt. Waarom is Feyenoord de meest emotionele club van Nederland? En hoe komt het dat de club zo ontzettend veel betekent voor zo ontzettend veel mensen?

Fred Blankemeijer

Het antwoord op deze vragen werd gezocht bij het clubicoon Fred Blankemeijer (1926-2010), die ik mij herinner als de lange stopperspil van het tweede elftal. Na zijn voetbalcarrière bleef Fred tot zijn dood verbonden aan de club, als bestuurder en tenslotte senior manager. Fred fungeerde jarenlang als cultuurbewaker en geweten van de club. Zijn voetbalgeheugen was fenomenaal, maar het viel niet mee hem te interviewen. Toch lukte het hem een aantal mooie verhalen en prachtige anekdotes te ontfutselen, niet alleen over oude bekenden als Coen Moulijn, Wim Jansen en de oud-voorzitters Cor Kieboom en Jorien van den Herik, maar ook over bijvoorbeeld de inmiddels bijna vergeten technische verdediger Jo Walhout (ik heb hem nog zien spelen).

Jo Walhout

Auteurs

Journalist Michel van Egmond (Voorburg, 1968) volgt Feyenoord sinds 1993. Hij is de enige schrijver in Nederland die drie maal de NS publieksprijs won met boeken over René van der Gijp en Wim Kieft.

Martijn Krabbendam (Schiedam, 1974) volgt Feyenoord al twintig jaar voor Voetbal International.

Samen maken ze een wekelijkste podcast over Feyenoord.

Het boek begint met een groot aantal positieve en negatieve opmerkingen over Feyenoord. Ik selecteer er enkele:

  • Feyenoord is een illusie.
  • Feyenoord is eerst geloven en dan zien.
  • Feyenoord is de beer van Celtic die uit de Europa Cup steekt.
  • Feyenoord is een verzameling van mopperende bejaarden die het maar over één ding eens is: dat dit onder Ernst Happel nóóóóóóit was gebeurd.
  • Feyenoord is een verwachtingspatroon waaraan nooit kan worden voldaan.
  • Feyenoord is die Surinaamse man in Vak C, die na elke nederlaag roept dat Willem van Hanegem moet terugkomen.
  • Feyenoord is een volle, maar veel vaker een lege Coolsingel.
  • Feyenoord is een bejaarde met een sticker op zijn rollator waarop staat Opzij! Ik moet naar de kuip.
  • Feyenoord is een konijn dat naar Ed de Goey is vernoemd en een rooie kat die John van Loen heet.
  • Feyenoord is de minister (wie? AK) die haar zoon naar József Kiprich noemt.

Kostelijk om te lezen

Chris Gyan, Wim Jansen, Rinus Israël die wraak nam op trainer Wiel Coerver, waarom René van der Gijp het eerste van Feyenoord nooit heeft gehaald, hoe Cor Kieboom het belangrijkste doelpunt uit de clubgeschiedenis miste, waarom Blankemeijer zo’n hekel aan de Duitsers had. Het staat er allemaal in en nog veel, veel meer.

Ooit was Feyenoord een rijke club. Ajax vreesde daardoor niet meer aan de bak te komen. Helaas verklaart ook dit boek niet echt waar al dat geld gebleven is.

De aandacht voor het afgelopen seizoen is misschien wat te voorbarig. Eén zwaluw maakt nog geen lente en inmiddels is Frank Arnesen al weer vertrokken. De machtsstrijd in en om de Kuip is nog steeds in volle gang. In de toekomst moet blijken of Arne Slot net zoals veel van zijn voorgangers alleen een passant was of dat hij bijgezet kan worden in de eregalerij met Richard Dombi, Ernst Happel, Wim Jansen, Willem van Hanegem, Leo Beenhakker, Bert van Marwijk en Giovanni van Bronkhorst. We zullen zien.

Dit boek heeft inmiddels de bestsellerslijst beklommen. Ook dat bewijst de ongekende populariteit van het club, hoe goed of hoe slecht het ook gaat. Het laatste woord is aan Fred Blankemeijer: Ik denk niet dat we winnen trouwens. Jij wel? Ja, joh? Echt waar? Ha! Nou, reken maar nergens op hoor, dan kan het alleen maar meevallen. Al zou een overwinning wel een keer lekker zijn. We pleuren bijna uit de krant, zo laag staan we op de ranglijst. Maar het komt allemaal wel goed hoor, jochie. Maak je niet te veel zorgen. Het komt allemaal weer goed met Feyenoord. Altijd.’ Het is of ik mijn vader en mijn ooms hoor.

Een must voor iedereen die Feyenoord een goed hart toedraagt.

Michel van Egmond en Martijn Krabbendam – Lourdes aan de Maas. Feyenoord. ISBN 978-90-488-6437-9, 256 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Uitgeverij Inside 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.