Zeg maar Agaath

Op zoek naar een oude liefde

Karim neemt bazin op sleeptouw.

Als Henri de geest gegeven heeft na een uiterst keurig bestaan in diplomatieke kringen, valt er een last van Agaaths schouders af. Ze is altijd meegegaan in zijn uitgebalanceerde leven, maar het viel haar steeds moeizamer enthousiasme op te brengen voor de liefhebberijen van haar man. Als ze alleen is, heeft ze zich al eerder voorgenomen, gooit ze al zijn operaplaten het raam uit om helemaal gelukzalig te gaan luisteren naar the Sound of Silence en vergelijkbare fraaie muziek. Ze leeft haar ongebonden leven en omdat rouw dorstig maakt, neemt ze daar dagelijks een flinke slok bij. Haar nette vriendinnen maken zich zorgen om haar, maar ze bonjourt ze de deur uit.

En dan ontvangt ze een brief van een projectontwikkelaar. Hij helpt haar herinneren dat het al ruim voor Henri’s verscheiden gekochte appartement binnen enige maanden klaar is. Agaath was de koop al bijna vergeten. Maar vooruit, ze gaat verhuizen. Dan moet er wel eerst orde geschapen worden in de chaos van haar grote huis en volgestouwde zolder.

Ze hangt een advertentie voor een hulp in de supermarkt op. Een jongeman, Karim, reageert nog diezelfde middag. Hij heeft na zijn eindexamen vwo een tussenjaar, vult dat tot nu toe met vakkenvullen en ziet uit naar iets anders. Opruimen bij een oude dame bijvoorbeeld. Het klikt tussen de twee en Karim gaat aan de slag. Hij vult talloze dozen met boeken, brengt samen met zijn bazin al Henri’s maatpakken naar het Leger des Heils, duikt in de chique garderobe van mevrouw de ambassadeur uit vroeger tijden, de tijd dat ze nog Prada’s droeg in plaats van gemakkelijke schoenen. Alles moet de deur uit. Maar als hij op een kleine stapel brieven stuit, verschijnt Agaath plots naast hem als een duveltje uit een doosje. Het blijken de brieven te zijn van haar allereerste grote liefde, de brieven van Jeppe die zij nooit vergeten is. Karim krijgt Agaath zover dat ze Jeppe samen gaan zoeken.

Auteurs

Margôt Ros (1965) is actrice, komedieschrijfster, regisseur en producente. Bij een ongeval tijdens een optreden liep zij hersenletsel op. Nadat zij hersteld was schreef zij daarover met haar partner journalist Jeroen Kleijne (1965) het boek Hersenschorsing (2020). Het werken als schrijversduo beviel de twee. Dit opgewekte boek is daar een mooi voorbeeld van.

Agaath en Karim komen uit twee heel verschillende werelden. Zij zijn allebei nieuwsgierig naar het leven en de cultuur van de ander en maken blijmoedig kennis met alles wat hen vreemd is. Dat zij daarbij regelmatig andermans verbijstering oproepen maakt deze kennismakingen extra leuk.

Dit is een heerlijk blijmoedig, geestig en bij tijden ontroerend boek. The Sound of Silence, zo blijkt, klinkt toch het mooist als je óók bereid bent naar andermans muziek te luisteren. Want alleen dan durf je de ander een geheim te bekennen dat je al vele jaren torst als een zware last. Als de ander die last helpt dragen, is het leven lichter.

Een heerlijk boek. Geef het aan een tobber als ultiem medicijn! En laat het duo Margôt en Jeroen lekker samen doorgaan.

Margôt Ros en Jeroen Kleijne – Zeg maar Agaath. ISBN 9-789-0388-1082-9, 255 pagina’s, €20,99. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.