Roadtrip Compostela

Pelgrimeren en relatieproblemen

Drie vriendinnen gaan met een camper naar Santiago de Compostela.

De omslag geeft al de indruk van een heel vrolijk boek en dat terwijl het over een pelgrimage naar Compostela gaat. Een pelgrimstocht is meestal een serieuze zaak waarbij mensen tot inkeer proberen te komen. Dit is zeker geen serieus boek over pelgrimeren.

In de eerste plaats gaat het over drie vriendinnen met hun relaties. De tocht naar deze beroemdste pelgrimsplaats speelt een ondergeschikte rol. Dat ligt niet aan Maud. Haar pas overleden vader wil ze gedenken door zijn pelgrimsroute na te reizen. Hij deed het op de fiets, zij reist met een camper. Geheel ongepland voegen haar vriendinnen Sonja en José zich bij haar en gaan mee op reis. Het wordt een dolle boel: een beschrijving van een reis van camping naar camping. Hun onhandigheid op het gebied van kamperen levert veel hilarische taferelen op.

Waar het echt om gaat is het liefdesleven van de drie vriendinnen. Maud wordt binnen vijftien minuten hartstochtelijk verliefd, Sonja is bang dat haar man een ander heeft en José is zwanger en durft haar echtgenoot dat niet toe te vertrouwen. Door de uitgever wordt het een feelgood roman genoemd en dat is het zeker, want de toon is licht en alles komt goed.

Auteur

Hilje Mulder (1965) begon pas laat met schrijven. Ze reisde zelf met een camper naar Santiago de Compostela en schreef daarover een blog waar enthousiast op werd gereageerd. Het werd de basis voor deze debuutroman.

Relatieproblemen zijn prominent in dit boek. Allereerst komt Sonja aan de beurt. Zij is gewend met haar partner regelmatig contact te hebben via Whatsapp. Hij laat bijna niets meer van zich horen en als ze een keer naar huis belt neemt een vreemde vrouw de telefoon op, Sonja is in alle staten. Dan is er José. Zij vertelt dat ze zwanger is, maar dat haar man Vincent per se geen kinderen wil. Hoe moeten ze verder? Tenslotte is er nog Maud die in de Koninklijke serres in Laken een aantrekkelijke man ontmoet. Binnen een kwartier is ze stapel verliefd op hem. Ze wisselen gegevens uit en tijdens de verdere tocht hebben ze een intens e-mail contact.

Naast de liefdesaffaires lijkt de roman soms op een verslag van een kampeertocht. De dames hebben weinig ervaring met kamperen. De schrijfster schrijft zeer gedetailleerd over het leven op een camping. Soms levert dat hilarische fragmenten op. Bijvoorbeeld als het chemisch toilet geleegd moet worden. De lezer wordt hier niet gespaard. Zelfs het noodzakelijke naspoelen en de penetrante geur zorgen voor zeer onsmakelijke details. Wat het boek een echt vrouwenboek maakt zijn de dialogen. Wat een gebabbel. We hebben daar ook mee te maken als de dames gaan shoppen. Een bladzijde lang gaat het over het aankopen van een tas.

Het toeval speelt een grote rol. Een goed voorbeeld is de ontmoeting met ene Patrick. In een stadje zien ze een jongeman met vrouw en kind die heel veel lijkt op Vincent, de echtgenoot van José. Vincent heeft een zoon waar hij jaren naar op zoek is. Dan ineens zien ze deze ‘Vincent’ kloon. Ze spreken hem aan en daarna organiseren ze een ontmoeting met zijn vermoedelijke vader Vincent. Zoals zo veel in deze feelgood roman komt het goed. Wat toevallig allemaal, maar het is wel een mooi dramatisch onderdeel.

Bij vlagen komt ook de oorspronkelijke bedoeling, een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela aan bod. Dat gelukt niet zolang Mauds vriendinnen haar reisgenoten zijn. Als zij haar om verschillende redenen hebben verlaten en ze alleen verder gaat gelukt het haar beter het pelgrimsgevoel op te roepen. Maud volgt de route en denkt veel aan haar vader die daar heeft gefietst. Ze heeft nu contacten met andere pelgrims en doet zelfs mee met de standaard begroeting: ‘Bon Camino’.

Jammer dat de schrijfster het nodig vond om in dit serieuze gedeelte een romantische ontmoeting op te nemen. Maud maakt kennis met een heel knappe jongeman, een leuke blonde krullenbol. Hij ziet er waanzinnig goed uit met zijn felblauwe ogen.  Ze hebben een leuke ontmoeting maar het wordt al gauw duidelijk waar hij op uit is. Eigenlijk zou ze wel een wilde nacht met deze aantrekkelijke man willen beleven, maar ze wijst hem toch af. Gelukkig eindigt de schrijfster met een mooie, ontroerende beschrijving van Mauds aankomst in Santiago de Compostela.

Een lekker damesromannetje voor liefhebbers van het genre.

Hilje Mulder – Roadtrip Compostela. ISBN 978-94-6449-157-9, 228 pagina’s, € 17,95. Prinsenbeek: Uitgeverij Ellesy 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Feel good. Bookmark de permalink.