De Echoman

Hoe ovetref je de beruchtste seriemoordenaars.

IJzersterke, keiharde ‘steamy’ thriller.

Waarschuwing vooraf. Deze thriller is keihard en bloeddorstig. De dader vermoordt niet alleen grote aantallen vrouwen, hij doet dat op een zeer wrede wijze en vindt dat heel fijn. De start is al heel stevig.

Reeds in de eerste regels belanden we in een seksscene. Ze staat gebogen over de kranen. Ze kan de man achter haar zien. De man die een vrij matige wip met haar staat te maken in het invalidentoilet van het buurtcentrum, amper een kwartier nadat ze hun kinderen bij school hebben afgezet. Het gaat hier om Jessica Abroze, een van de hoofdpersonen. Ze is getrouwd met Patrick en moeder van Alice. Jessica is direct in het begin al betrokken is bij een overval. Iemand steekt haar huis in de brand terwijl haar gezin slaapt. Met haar dochter kan ze de woning net op tijd verlaten, maar haar man komt om. Ze wordt verdacht van moord op haar man en vlucht voor de politie.

Auteur

Sam Holland is een Engelse schrijfster. Ze studeerde psychologie en noemt zichzelf een onvervalste ‘serial killer nerd’. Haar fascinatie voor moordenaars en misdadigers resulteerde in deze debuutthriller.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. We noemden al Jessica. Inspecteur Cara Elliott, die samenwerkt met Noah Deakin, is een andere hoofdpersoon. Een centrale figuur is Griffin, een politieman die niet meer in dienst is maar wel helpt in het onderzoek naar de seriemoordenaar. Hij ontdekt een patroon in de moorden. De moordenaar blijkt beruchte moorden uit het verleden te kopiëren. Vandaar dat ze hem de ‘echoman’ gaan noemen. Griffin is de broer van Cara. Omdat hij in de onschuld van Jessica gelooft, heeft hij zich over haar ontfermd.

Ook de dader zelf komt in enkele schokkende hoofdstukken aan het woord waarin het gemartel nauwkeurig beschreven wordt. Zo gaat hij een vrouw vermoorden, maar eerst is er het nodige snijwerk. De messen: een groot jachtmes, een lang dun fileermes, een paar scalpels, allemaal schoon en scherp. En zijn nieuwe speeltje, blinkend en ongebruikt: een chirurgische ribbenschaar, speciaal voor vandaag gekocht. Daar verheugt hij zich in het bijzonder op. De gevolgen worden uitvoerig beschreven.

Deze thriller heeft een ijzersterke plot. Heel geleidelijk dringen we door in de wereld van de seriemoordenaar. De politie werkt met veel mensen aan het onderzoek, maar tevergeefs. Voortdurend is er spanning. Het einde is wel zeer verrassend. Een meesterlijke thriller, maar beslist niet voor tere zielen.

Sam Holland – De Echoman. Vertaald uit het Engels (The Echo Man) door Ingrid Zweedijk. ISBN 978-94-027-0951-3, 350 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: HarperCollins 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.