Applaus voor Sanne

Overgrootmoeder blijft bezige bij

Vrolijke kerst in coronatijd.

Het leven van Sanne en haar dierbaren wordt, net als bij vele anderen, overhoop en onderuit gehaald door de coronamaatregelen. Zo begint het boek met raamvisite omdat kraamvisite niet mogelijk is. En dat is best een dingetje voor de kersverse overgrootmoeder, maar geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Ook in de winkel waarvoor Sanne de boekhouding doet moeten de bakens worden verzet. Sanne en haar uitgebreide entourage, waaronder de twee vrienden die de winkel runnen, het kruidenvrouwtje juffrouw Schaap en haar liefste Jaap laten zich door de situatie uitdagen en spelen daar uitermate creatief op in.

Auteur

Marjan van den Berg (Haarlem, 1955) is freelancejournaliste, schrijfster en uitgever. Ze werd vooral bekend met haar langlopende feuilleton Sanne, die sinds 1994 in het vrouwenweekblad Margriet verschijnt. Voor veel lezeressen (en lezers) is Sanne het eerste wat ze lezen nadat het nieuwste nummer van hun vertrouwde blad op de deurmat is gevallen. Daarnaast worden de afleveringen regelmatig gebundeld in een boek. Dit is het zeventiende deel.

Zoals uit het bovenstaande blijkt worden ook Sanne en haar dierbaren geconfronteerd met Corona en alles waar we in ons land ten tijde daarvan werden geconfronteerd, zoals de anderhalve meter samenleving, mondkapjes, online winkelen en niet te vergeten wappies. Men kijkt Wie is de mol en de Rijdende Rechter komt zelfs in eigen persoon langs. Inderdaad: het geschil gaat over een boom.

Een plotseling opduikende halfbroer komt langs en een halfzus die lang uit beeld was. Ondanks de beperkingen wordt op creatieve manier kerst gevierd. En een jaar later is het weer genieten met zijn allen en speelt Sanne de sterren van de hemel in een pikant toneelstuk.

Ik vind het knap zoals de auteur kwaadaardige trekjes van sommige personen weet uit te vergroten. Je krijgt er als lezer prompt een hekel aan. Maar uiteindelijk blijkt het toch weer mee te vallen, het is per slot van rekening een feelgoodboek.

Kaasje voor de Sannefans. Maar als je, zoals uw recensente, een Sanne niet kent duizelt het je van de personen die allemaal langskomen. Jacobijnen, een ex-non? Wie zijn dat nou weer? Misschien verdient het aanbeveling om op de website van de auteur een pagina Wie is wie bij Sanne te plaatsen.

Als extraatje krijgt de lezer het schriftje van Juffrouw Schaap cadeau met gegevens over het verzamelen van kruiden en het maken van theetjes daarvan, schoonheidstips, pendelen en gezondheidstips. Voor de minder zweverige types zijn er ook recepten voor koekjes, ‘bruintjes’, rabarbertaart en appeltaart. Enkele gevleugelde uitspraken van Juffrouw Schaap sluiten dit leuke boek af.

Genieten voor fans en nieuwe lezers.

Marjan van den BergApplaus voor Sanne. ISBN 978-90-8321-463-4, 278 pagina’s, € 18,95. Oudendijk: Iskander Uitgevers 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Feel good. Bookmark de permalink.