Waterkoud

Moord in een container

Wat gebeurde er in Namibië?

Deze thriller heeft een zeer spannend begin. De eerste zin is Waar ben ik? We komen daar al snel achter. In de volgende hoofdstukken krijgen we te maken met de rechercheurs Paula Pihlaja en Aki Renko die de moord moeten oplossen op een vrouw die verdronken is in een ondergelopen container. De moordenaar heeft alles verwijderd wat zou kunnen verwijzen naar haar identiteit. De container bevindt zich op het landgoed van de familie Lehmusoja. De firma van deze familie werkt veel met containers. De familie beheert ook de Lehmusstichting, een stichting die kunstprojecten steunt. De kunstenaar Paavak Kassinen zou net een expositie openen van conceptuele kunst. De volgelopen container was daar onderdeel van.

Auteur

A.M. Ollikainen is het pseudoniem van het Finse schrijversechtpaar Aki en Milla Ollikainen. Aki publiceerde drie romans en won verschillende literatuurprijzen. Milla publiceerde drie thrillers en won de verhalenwedstrijd van de Finnish Detective Society. Ze wonen samen met hun kinderen in het zuiden van Finland. Dit boek is het eerste deel van een serie thrillers over Paula Pihlaja.

De thriller bevat ook flashbacks. Ze handelen over de firma Van Hannes Lehmusoja en zijn zoon Juhana. Die spelen zich af in Namibië waar de firma dubieuze zaken verrichtte.

Met het echtpaar Juhana en Elena Lehmusoja is nog veel meer aan de hand. Ze hebben een geadopteerde zoon. Hij is donker en afkomstig uit Namibië. Paula komt er achter dat er iets niet klopt met deze adoptie. Wie zijn de echte ouders? Ze zoeken het uit. Heel spannend wordt het als de jongen ontvoerd wordt.

De hoofdpersoon commissaris Paula Pihlaja wordt heel goed beschreven, ze is heel slim, maar ook angstig als ze zelf in een gevaarlijke situatie belandt. Ook haar privéleven wordt beschreven. Haar eigen zoon, die ze ter adoptie moest afstaan wordt nu beschuldigd van moord.

Deze bijzonder spannende thriller is geschreven in een superieure stijl.

A.M. Ollikainen – Waterkoud. Uit het Fins vertaald (Kontti) door Annemarie Raas. ISBN 978-94-027-1055-7, 320 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Harper Collins 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.