We hebben elkaar maar kort gekend

Verhalen als regenbuien

Van het kind geen kwaad bewust.

Het jongetje krijgt een vriendje en vergaapt zich aan diens moeder. Een kind uit een onbekende wereld brengt een ver milieu naderbij. Een oude man gaat naar het bejaardentehuis en laat een wanhopig jongetje achter dat niet zonder zijn beste vriend kan.

Drie thema’s van de zes verschillende die, in de verhalen van Ben van Wensveen, heel even de wereld binnendringen van de lezer. Vertellen wat er in die verhalen staat zou zijn als het geven van de spoiler van een misdaadroman. Niet omdat ze zo spannend zijn, maar omdat ze zo klein zijn. In dit boek staan zes korte verhalen als korte, plotselinge regenbuien, de hemel wordt donker, de aarde wordt nat en droogt daarna spoedig weer op. Na de bui leeft de wereld op, verfrist door het hemelwater.

Ook de regenbuien uit deze verhalen laten sporen na, vrolijke, tragische, weemoedige, al naar het vertelde heel korte verhaal.

Auteur

Ben van Wensveen werd geboren in Sluipwijk, gemeente Reeuwijk. Hij werkte van eind jaren zestig tot aan zijn pensionering in het voortgezet onderwijs. Uit deze summiere carrièrebeschrijving valt te herleiden dat hij rond de tachtig moet zijn. Hij las zijn hele leven en begon al vroeg met het schrijven van korte verhalen, waarvoor hij al op jonge leeftijd prijzen won. Hij debuteerde in 2019 met Vakantie in Limburg.. 

De momentopnames die het onderwerp vormen uit de verhalen uit deze bundel werden ook gepubliceerd bij een commerciële helpende-hand-uitgever.

Van Wensveen is geboeid door mensen, vooral jonge mensen. Hij kruipt in de huid van kinderen, bedenkt wat zij denken en noteert. Vooral mensen die niet langs de geëffende paden lopen intrigeren hem.

Van Wensveen heeft een vaardige pen. Hij schrijft mooi, wat traag en – een wat vreemde constatering misschien – hij schrijft ‘lief’. En een tikkeltje ‘oud’ ook. Woorden als ‘ventje’, ‘jochie’, ‘stomkop’ ‘kereltje’ zijn in het dagelijks gebruik van het toneel verdwenen, evenals het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden. Dat dateert de schrijver en zijn verhalen. Hoe vriendelijk die ook zijn.

Moet Van Wensveen moderniseren? Nee, dat niet. Dit is zíjn taal. Er zij alleen mee gezegd dat zijn stijl niet iedereen zal aanspreken. Dit is een boek voor zijn (bijna-)leeftijdgenoten.

Ben van Wensveen – We hebben elkaar maar kort gekend. ISBN 9-789-463-654-50-0, 143 pagina’s, € 16,50, Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.