De Hollander

Ervaren wadloper komt om

Een grensconflict waard?

Aan de titel van dit boek is het predicaat Een Waddenthriller toegevoegd, waarmee mijn nieuwsgierigheid werd gewekt. Achteraf zou Een wadloopthriller misschien beter op zijn plaats geweest zijn, maar dan had ik hem waarschijnlijk niet gelezen, want ik heb helemaal niets met wadlopen en andere waaghalzerij. Gelukkig maar, want dan zou ik een mooie thriller hebben gemist.

Aaron, Peter en Klaus zijn een befaamd wadloperstrio, die bijna alle bekende tochten rond de Nederlandse, Duitse en Deense waddeneilanden hebben afgelegd. Alleen een route naar het Duitse eiland Borkum ontbreekt nog op hun palmares. En dan zijn de omstandigheden plotseling gunstig…

De tocht wordt een drama, één van de wadlopers verdrinkt en wordt door een Nederlandse patrouilleboot gevonden op de drooggevallen zandplaat De Hond, betwist grensgebied tussen Nederland en Duitsland. Een overijverige brigadecommandant besluit het Duitse slechtoffer vooralsnog niet aan onze oosterburen over te dragen, maar naar Delfzijl te brengen. De Duitse autoriteiten eisen het lichaam op, maar vragen tegelijkertijd ‘de Hollander’, Liewe Cupido, een eigenzinnige Duitse politieman van Tesselse afkomst, om informeel poolshoogte te nemen.

Auteur

Mathijs Deen (Hengelo 1962) is journalist, radiomaker en schrijver. Hij studeerde Nederlands in Groningen. Hij publiceerde inmiddels verschillende boeken, waaronder De Wadden en De grenzeloze rivier. Op uitnodiging begon hij aan een serie Krimi’s die tegelijkertijd in Nederland als in Duitsland worden uitgebracht. De Hollander / Der Holländer is het eerste deel. Het tweede deel De Duiker / Der Taucher verschijnt begin 2023.

Liewe Cupido is ‘geen groot prater’, zoals een collega hem treffend typeert. Als hij een getalenteerde jonge collega tegenkomt vraagt hij deze hem te ondersteunen. Xander praat wel honderd uit. Als je dit werk wilt doen, moet je leren je mond te houden. Kijken kan je al, dat heb je gisteren laten zien, nu nog luisteren…Hoe minder je zegt, hoe meer de ander vertelt… Ongemak onthult. En dan is er ook nog een zwerfhond die voor komische momenten zorgt.

Cupido vraagt zich af of er sprake is van een ongeluk. Tijdens zijn onderzoek blijkt dat achter de façade van het driemanschap minder sprake is van camaraderie, maar dat afgunst, rivaliteit en problemen in de relationele sfeer de onderlinge verhoudingen vertroebelen.

Langzaam legt Liewe stukjes van de puzzel tot hij ziet wat er echt is gebeurt. En dan moet hij snel in actie komen om verdere rampen te voorkomen.

Ook voor niet-wadlopers een geweldige thriller.

Mathijs DeenDe Hollander. ISBN 978-90-213-4014,2, 255 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Alfabet Uitgevers 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.