Dominee de Heer In den beginne….

Niet alleen op zon- en feestdagen

The Vicar of Dibley op zijn Nederlands.

Je zou denken dat wie in de Blijde Boodschap gelooft ook een blij mens is. Als je de gezichten van sommige ‘zwaren’ bekijkt lijkt dat echter lang niet altijd geval. Binnen en buiten de reformatie treft men een groot aantal kwezels en andere fanaten aan waarvan de gemiddelde gelovige niet vrolijk wordt. De neiging elkaar de maat te nemen geldt in bijzondere mate voor geestelijken. Of dat mede een reden is waardoor het aantal roepingen terugloopt, wie zal het zeggen. Margreet de Heer bekijkt het ambt van de vrolijke kant.

Lees meer

Auteur

Margreet de Heer (1972) is een Nederlandse domineesdochter die in 1999 afstudeerde in de theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar roeping vond ze echter in het tekenen van strips. Ze was van 2017 de eerste Stripmaker des Vaderlands. In 2020 publiceerde ze een overzichtsboek van het werk in die functie, met als extraatje een serie zogenaamde Bloto’s, vrolijke blootfoto’s, bewerkt door collega’s. Zo geeft ze een ludieke draai aan het woord stripper. Ze zette het stripinterview op de kaart, interviews met onder meer collega’s die ze uitwerkte als stripverhalen. Dit album wijdt ze aan één van haar alter ego’s, dominee de Heer, die ze ook tekent voor een predikantenblad.

Het begint met een beroep naar het pittoreske dorpje Brokkenhoek. Wanneer ze daar met haar man, een onmisbaar achtergrondfiguur met zijn eigen kijk op alles, haar intrek heeft genomen overkomt haar van alles, het is er in ieder geval nooit saai.

Al heel snel krijgen we inzicht in de veelzijdigheid van het beroep dominee, zoals uit de volgende illustraties blijkt.

Op de achterflap lezen we een fraaie samenvatting van waar ‘dominee’ allemaal mee te maken krijgt: mopperende gemeenteleden, trouwlustige onkerkelijken, rumoerige doopdiensten, vluchtelingenproblematiek, Sinterklaasdiscussies, coronapastoraat en natuurlijk altijd weer de stress rond de feestdagen…!

Genieten voor de liefhebbers, kerkelijk, randkerkelijk, buitenkerkelijk en niet kerkelijk. De Heer smaakt naar meer.

Margreet de HeerDominee de Heer in den beginne…. ISBN 978-94-93234-37-6, 48 pagina’s, € 9,95. Leens: Uitgeverij Personalia 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Religie, Stripboek. Bookmark de permalink.