De graveur

Op zoek naar een gestolen schat van Rubens

Onderzoek naar oud geheim.

De roman beschrijft twee tijdperken. De eerste periode gaat over de tijd waarin de Vlaamse schilder en diplomaat Peter Paul Rubens (1577-1640) leefde. De graveur Lucas Vorsterman (1595-1675) en diens dochter Antonia zijn de belangrijkste personages. De tweede periode speelt zich af in deze tijd. Hoofdpersoon is de Canadese kunsthistorica Charlotte, die een aanstelling krijgt op Antwerpse universiteit als Rubensspecialist. Ze gaat promoveren bij professor Sterck. Bij haar onderzoek doet ze allerlei ontdekkingen die ze aanvankelijk voor zichzelf wil houden. Langzamerhand krijgt ze vertrouwen in haar collega Miles Thornton en haar promotor Sterck. In het Begijnhof is een archief met belangrijk materiaal, maar de nonnen weigeren aanvankelijk medewerking. Inbraken en geweld maken duidelijk dat ook anderen belang hebben bij dit nog onbekende materiaal over Rubens.

Auteur

Lisa Medved is geboren in Australië. Ze reisde de hele wereld rond en woont nu in Den Haag, waar zij lange tijd in de PR en marketing werkte. Tegenwoordig schrijft ze. Kunstgeschiedenis is haar grote passie. Dee debuutroman is een historische thriller, die zich voor een groot deel afspeelt in de kunstwereld.

Lucas Vorsterman is de hoofdgraveur van Peter Paul Rubens. Hij maakt gravures van sommige schilderijen. In 1621 is er een gewelddadig conflict tussen Vorsterman en Rubens. Het gezin Vorsterman vlucht naar Londen. Ook daar is Vorsterman als graveur succesvol.

Het verhaal wordt verteld door zijn dochter Antonia. Zij is ook talentvol in het graveren en het maken van kaarten, maar haar vader wil dat ze studeert en huishoudelijke taken verricht. Als haar moeder overlijdt is ze hoofdzakelijk bezig met het huishouden. Het katholieke Vlaamse gezin heeft het moeilijk met het kerkelijk leven, want het katholieke geloof was toen in Londen streng verboden. De wetgeving werd strenger. Daarom keerde de familie terug naar Antwerpen.

Haar vader wilde dat Antonia zou gaan trouwen, diverse kandidaten werden aan haar voorgesteld, maar geen van allen kon haar bekoren. Toen haar vader gechanteerd werd over een schandaal gaf hij zijn dochter eindelijk toestemming cartograaf te worden. Op zijn sterfbed onthulde haar vader een geheim omtrent het verdwijnen van werken van Rubens.

De graveur is een zeer interessant en spannend boek. De schrijfster is er uitstekend in geslaagd beide werelden te beschrijven. We krijgen inzicht in de gang van zaken in het atelier van Rubens. Zeer opmerkelijk is het leven in Londen van 1624 en dan met name de onmogelijke situatie van katholieken.

Wat het heden betreft krijgen we een goed inzicht in de universitaire wereld van Antwerpen. De enorme druk om met nieuwe vondsten te komen. Het gelukt Charlotte niet om haar collega’s buiten haar onderzoek te houden. Hun drang om mee te liften is heel groot. Het is trouwens heel spannend om het onderzoek mee te maken, zeker als dit zich uitbreidt tot het Begijnhof. Een en ander doet sterk denken aan de Da Vinci Code van Dan Brown.

Lisa MedvedDe graveur. Vertaald uit het Engels (The Engraver) door Petra van Caneghem. ISBN 978-94-6410-179-9, 476 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Uitgeverij Horizon 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Geschiedenis, Kunst. Bookmark de permalink.