De laatste reis van De Vrijheid

Kapitein Rob herrijst

en beleeft nieuwe avonturen in heden en verleden.

Jarenlang (tussen 1945 en 1966) beleefde Kapitein Rob in Het Parool het ene avontuur na het andere. De spannende, door Pieter Kuhn prachtig getekende ‘jongensverhalen’ verschenen ook als stripboek en thans brengt Uitgeverij Personalia de hele serie opnieuw uit. Eén van de eerste nieuwe titels is deel 74 (!), De laatste reis van de Vrijheid, dat verscheen in 1920/21 in 100 afleveringen verschillende kranten, waaronder uiteraard Het Parool. De plaatsing was precies 75 jaar na het verschijnen van de eerste aflevering van de iconische strip. De tekeningen, geïnspireerd door het oorspronkelijke werk van Kuhn, zijn van de hand van Fred de Heij. Frank von Hebel schreef het scenario.

Auteurs

Fred de Heij (1960) is een Nederlands illustrator, striptekenaar en schilder. Sinds hij als kind de eerste strip van Kapitein Rob in handen kreeg was hij helemaal fan. Als tiener tekende hij al de plaatjes van Kapitein Rob na. Hij illustreerde kinderboeken en tekende onder meer voor Tina, Donald Duck, Kuifje en Eppo. In 2014 won hij de prestigieuze stripschapsprijs. Enkele van zijn originele schetsen zijn achterin het boek opgenomen.

Frank von Hebel (1974) is journalist. Hij woont en werkt in de stad Groningen, aan het oorlogsverleden waarvan hij enige publicaties wijdde. Ook schreef hij enkele thrillers. Om zich te laten inspireren voor dit verhaal herlas hij alle afleveringen van Kapitein Rob: bepaald geen straf. In zijn nawoord krijgt de lezer interessante informatie over Kapitein Rob en dit boek.

Het overnemen van bestaande personages door nieuwe auteurs is een riskante zaak, zoals bijvoorbeeld bleek uit de Schaduw-boeken van Pieter Terpstra, die niet konden tippen aan de sprankelende sfeer van de originele auteur Havank. Tomas Ross kwam daar veel later dichter bij. Wie een stripserie wil vervolgen moet zowel qua beeld als scenario de juiste toon weten te zetten. Gelukkig is dat bij deze titel goedgekomen.

Dankzij de befaamde tijdmachine, het historisch oog, wordt de geschiedenis weer tot leven gebracht. En zo reist Kapitein Rob niet alleen over de zeven zeeën, maar ook door de tijd. En als dan Professor Lupardi uit een kunstmatige slaap ontwaakt en onder meer Peer de Schuymer en de Vliegende Hollander hun opwachting maken moet Rob echt aan de bak. Een trouvaille van de auteur is daarbij dat Rob hulp krijgt van zichzelf! Meer geef ik niet weg, maar ik heb, toch niet meer piep zijnde, deze ‘nieuwe’ Kapitein Rob met rode konen uitgelezen en ik neem aan dat zijn vele fans dit met mij zullen doen. Nemen we hiermee definitief afscheid van onze store zeeheld? Dit boekje smaakt eigenlijk naar meer.

Frank von Hebel en Fred de Heij – De laatste reis van De Vrijheid. Deel 74 Serie De avonturen van Kapitein Rob. ISBN 978-94-93234-23-9, € 17,50. Leens: Uitgeverij Personalia 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Stripboek. Bookmark de permalink.