’t Kon minder

De mooiste liedjes, gedichten en verhalen

Willem Wilmink voor alle leeftijden

Deze vuist op deze vuist en Luister even wat ik vraag (met Luister even wat ik roep: lust je ook een broodje poep). Generaties zijn hier via Ome Willem (de jazzzanger Edwin Rutten) mee opgegroeid). En wie kent niet Joost Prinsens ontroerende vertolkingen van Frekie en Ben Ali Libi de goochelaar. En dan De oude school van Don Quishocking (je kreeg met 10-0 op je smoel, de kleine keeper in zijn doel hij weende zeer). Al deze teksten en nog heel veel meer zijn afkomstig uit het creatieve brein van Willem Wilmink.

Auteur

Dr. Willem Andries Wilmink 91936-2003), geboren en overleden in Enschede, was een Neerlandicus, dichter, schrijver en zanger. Hij studeerde Nederlands en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij later docent moderne letterkunde werd. Hij promoveerde aan de Katholieke Universiteit van Brabant. Hij schreef voor verschillende televisieprogramma’s en was vanaf 1978 fulltime tekstschrijver. Zijn werk werd vele malen bekroond. In 1991 keerde hij terug naar Twente. In 2018 werd hij geëerd gedurende het gehele 13e seizoen van De Wereld Draait Door. In 2019 publiceerde Elsbeth Etty zijn biografie In de man zit nog een jongen. Vic van der Reijt maakte voor deze bundel een keuze uit zijn omvangrijke werk.

Het boek is onderverdeeld in Verhalen en Liedjes en gedichten. Verhalen over onder meer zijn jeugd, zijn opa, de Tweede Wereldoorlog, de lagere en de middelbare school, de Textielfabriek Holland, zijn studententijd in Amsterdam, de liefde en de dood. Bij elk verhaal vraag je je af of het geheel of gedeeltelijk aan de rijke fantasie van Wilmink is ontsproten. Hoe het ook zij, ze zijn altijd de moeite waard.

En en passant krijg je als lezer ook nog een aantal levenswijsheden mee:

Wat ik me trouwens weleens afvraag is of jongens (en meisjes) nog steeds dat verschil maken tussen hogere zuivere liefde en aan de andere kant wat het lichaam vraagt. Bestaat dat onderscheid nog? Het kan je lelijk opbreken, dat kan ik je n u alvast vertellen.

Alle meisjes hebben trouwens een afschuwelijke vriendin.

Laat mij ongeamputeerd en onbeademd en in vrede sterven, ver, ver uit de buurt van enig ziekenhuis.

De liedjes en gedichten zijn gerangschikt naar onderwerp: kinderen, de liefde, levensliederen en ligt verse en leven en dood.

In een Slaapliedje vernemen we

Het schaap heeft slaap, de koe is moe,

het varken doet zijn oogjes toe

En tenslotte

De boer kruipt ook het bed maar in,

lekker dicht bij zijn boerin

Belangrijk voor kinderen van gescheiden ouders: Noot heeft een kind schuld gehad als grote mensen scheiden.

In Jeugdsentiment steekt Wilmink de gek met de tegenwoordige hygiëne:

Twee keer in het jaar, twee keer in het jaar een schone onderbroek…

Ach mensen laat de niet bedriegen door deze modieuze vloek,

Laat je winden vrolijk vliegen, schijt lekker in je broek.

Dat wassen zal je nog gaan spijten, het maakt je reukloos en steriel,

Je huid die gaat ervan verslijten en je krijgt blaren op je piel.

Weemoedig is Uit de tijd gekomen:

Grootouders, ouders en al vier klasgenoten.

Ans vennink, tante Jo, oom Jaap en tante Lien

En Ischa Meijer, Harry Bannink, Harry Mooten.

Niet te verdragen dat ik hen nooit meer kan zien.

Voor de liefhebbers.

Willem Wilmink – ’t Kon minder. De mooiste liedjes, gedichten en verhalen. ISBN 978-90-282-2114-7, 303 pagina’s, € 27,50. Amsterdam: Van Oorschot, tweede druk 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Bloemlezing. Bookmark de permalink.