Waar rozen nooit verwelken

Varg Veum onderzoekt cold case

Een vermissing van 25 jaar geleden…

Eindelijk krijgt Varg Veum weer een opdracht. Bijna 25 jaar geleden verdween de driejarige Mette uit de zandbak van haar huis. Nu de verjaringstermijn voor het misdrijf bijna afloopt doet Mettes moeder een beroep op Varg om nog een laaste poging te doen om erachter te komen wat er met haar dochter is gebeurd. Veum gaat direct keihard aan het werk. Hij is na de dood van zijn vriendin alcoholist geworden, maar voor deze opdracht laat hij de aquavit staan en begint hij een bijna ontelbaar aantal personen te bezoeken. In principe bezoekt hij iedereen die iets met Mette te maken heeft. Het lijkt een zinloze zaak.

Auteur

Gunnar Staalesen (1947) is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Hij schreef ook toneelstukken en hoorspelen. Het bekendst is hij om de boeken met privédetective Varg Veum. Van deze thrillerreeks werd een tv-serie gemaakt die uitgezonden werd in Nederland en België. Waar rozen nooit verwelken is het negentiende deel van de reeks. De complete reeks in het Noors bestaat 22 exemplaren.

Mette woonde met haar ouders in het Solstølen Wooncollectief, een groep woningen met een gemeenschapsruimte. De driejarige Mette verdween uit de zandbak in de tuin. Ondanks veel speurwerk van politie en buurtgenoten werd ze nooit gevonden. De meeste echtparen van het wooncollectief zijn inmiddels gescheiden. De oorzaak daarvan was misschien een nieuwjaarsspel. Veum zoekt iedereen op, ook degenen die na hun scheiding zijn verhuisd.

In dezelfde tijd was er ook een overval op een horlogewinkel waarbij iemand werd neergeschoten. Omdat er misschien raakvlakken zijn met de Mette-zaak gaat Veum zich daarmee bemoeien. Dit zorgt voor spanning in deze verder wat tamme thriller. Vargs samenwerking met de politie is moeizaam, maar uiteindelijk heel belangrijk.

We hebben hier te maken met het soort thriller waarbij de lezer mee kan denken. Varg Veum is een privédetective die zeer grondig speurwerk verricht. Stap voor stap komt er meer informatie en gaan we geleidelijk naar de verrassende ontknoping. De stijl is helder en de schrijver gebruikt vaak beeldspraak, zoals Tussen de verspreide wolken door kleurde de zonsondergang de bergen in de verte als een open wond waar in het noordwesten de Lyderhorn als een bloederige hoektand omhoogstak. Het is ook fijn dat we te maken hebben met een sympathieke hoofdpersoon. Deze thriller smaakt naar meer. Gelukkig zijn er nog vijf niet vertaalde boeken uit de reeks.

Gunnar Staalesen – Waar rozen nooit verwelken. Vertaald uit het Noors (Der hvor roser aldri dor) door Lucy Pijttersen. ISBN 978-94-6068-600-9, 317 pagina’s, € 21,99. Baarn: Uitgeverij Marmer 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.