Eva Luna

Een magische vertelling

Het levenspad van Eva Luna raakt aan dat van de bijzondere personages waarover zij verhaalt.

De onorthodoxe verwekking en de eenzaamheid van Eva Luna’s jeugdjaren zijn een voorbode van een turbulent bestaan waarin haar talent voor de vertelkunst de ruwe randjes van pijnlijke ervaringen en dramatische wendingen romantiseert en sublimeert tot een waar festijn vol passie, fantasie en magie.

Auteur

Isabel Allende is de meest gelezen Spaanstalige schrijver ter wereld. Ze debuteerde in 1982 met het succesvolle Het huis met de geesten en inmiddels zijn er van haar boeken wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. In 2022 viert haar uitgever Allendes veertigjarige schrijverschap met geheel vernieuwde edities van haar grootste bestsellers.

In een bijzondere schrijfwijze vanuit zowel Eva Luna als van de alwetende verteller schrijft Allende een verhaal dat de adem beneemt en de lezer in een stroomversnelling van buitengewone avonturen sleurt waarin gevaarlijke rotspartijen, overhangende takken en onpeilbare diepten versnelde hartkloppingen teweeg brengen die in een sporadische lagune van rust bedaren zodat de avontuurlijke reis kan worden hervat.

Zijn eerste optreden in De Parel van het Oosten was zo beschaafd dat de voorboden van het noodlot door ons niet werden opgemerkt en wij er niet het minste vermoeden van hadden dat hij op ons bestaan de uitwerking zou hebben van een orkaan.

Geen onderwerp wordt geschuwd; revolutie, volksopstanden, guerrillastrijders, invloedrijke politieke personen die strijden tegen de eigenzinnige levenswijzen van de bevolking en in alle speelt Eva Luna een cruciale rol.

Hij pakte me stevig beet en terwijl hij me strak in de ogen keek legde hij me uit dat het de regering was die geweld uitoefende. Waren werkeloosheid, armoede, corruptie en sociaal onrecht soms geen vormen van geweld?

Het is geen makkelijk verhaal. Het vereist aandacht om de hoofdlijnen bij elkaar te puzzelen. Men moet verliefd zijn op de magie van taal, houden van een grenzeloze fantasie die talloze zijwegen neemt en dient om sfeer en mogelijkheden te creëren voor het schrijven van een rijk,  fantasievol en subliem boek. Briljant!

Isabel AllendeEva Luna. Vertaald uit het Spaans door Giny Klatser. ISBN 978-90-284-5230-5, 383 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Wereldbibliotheek, zesendertigste druk 2022 (eerste druk 1988).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.