Vals ritueel

Misleiding, mensensmokkel en moord

Het gruwelijk lot van naïeve meisjes.

Armoede in Afrika en op de Filippijnen, mensenhandel, mensonterende toestanden op het Italiaanse eilandje Lampedusa, illegale prostitutie in West-Europa door minderjarigen zonder verblijfsvergunning, martelingen in de Witrussische gevangenissen van Loekasjenko. Zo maar enkele gebeurtenissen die we elke dag op de televisiejournalen zien en waarover we regelmatig in de krant kunnen lezen. Sterre Carron gebruikte als ingrediënten voor haar nieuwste Rani Diaz thriller, die zich overigens in de Vlaamse stad Mechelen afspeelt.

Auteur

Sterre Carron (pseudoniem, 1957) werkte enkele jaren voor Artsen zonder Grenzen in Rwanda en Zaire, nadat ze in Antwerpen Tropische Geneeskunde had gestudeerd. De opgedane medische kennis kwam haar goed van pas toen ze fulltime thrillerschrijver werd. Ze debuteerde in 2013 met Mara en levert sindsdien elk jaar twee thrillers af met de temperamentvolle Mechelse inspecteur Rani Diaz in de hoofdrol. Al haar boeken kunnen uitstekend ‘los’ gelezen worden, maar dan mis je het doorlopende, soms saillante verhaal van Rani’s privéleven en de amoureuze en andere ontwikkelingen binnen haar team. Vals ritueel is het achttiende deel uit de reeks. Merkwaardig dat dit werk, zeer geschikt voor verfilming, nog nooit is bekroond.

Het verhaal begint met drie tieners uit Nigeria die zich laten overhalen naar Europa te reizen, waar ze goed zouden kunnen verdienen en geld naar hun ouders sturen. Wel moeten ze als voorwaarde eerste een voodooritueel ondergaan. Ze belanden na een helse reis in Mechelen in de prostitutie.

Intussen krijgt Rani Diaz een wrede moord op een Filipijnse vrouw op te lossen. Haar baby leeft gelukkig nog. Heeft haar Vlaamse man hier iets mee te maken? Rani’s team ploetert zich door de schaarse aanwijzingen en aan haar baas, commissaris Van Damme, heeft ze helaas weinig steun. Is er een relatie met mensensmokkel en prostitutie?

Rani steunt haar mensen met veel empathie. Zo nu en dan trakteert ze en ze biedt ruimte en tijd om hun emoties na verschrikkelijke ervaringen met elkaar te delen. Rani zei dat ze er voor elkaar waren en dat ze hun gevoelens niet hoefden weg te stoppen. Zelf krijgt ze veel steun van haar maatje Bert en thuis van haar vriend Frederik. Zijn ze toe aan een nieuwe fase in hun relatie?

Het team ploetert voort totdat er plotseling een doorbraak komt en daarmee een mogelijke dader in beeld. Gaan de lezer met Rani op weg naar een plausibele ontknoping?

Een ontzettend spannend en bloedstollend verhaal dat ik in één ruk heb uitgelezen.

Sterre CarronVals Ritueel. Een Rani Diaz thriller. ISBN 978-94-9201-125-8, 367 pagina’s, € 21,95. Kapellen (B.): Witsand Uitgevers 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.