Off-piste

Een wintersportdrama

Vakantiepret en afpersing.

Rob, Willem en Frank kennen elkaar al vanaf de lagere school. Het zijn vrienden gebleven. Jaarlijks gaan ze met hun echtgenoten en hun volwassen kinderen op skivakantie. Dit jaar bestaat de groep uit vijftien personen. In drie auto’s gaan ze gezamenlijk naar het Oostenrijkse Zillertal. De novelle begint bij voorbereidingen. Veel aandacht besteedt de auteur aan de maaltijden. Ook van het eten onderweg wordt de samenstelling genoemd: schnitzel, frites en zelf gemaakte appelmoes van Rob. Om in de sfeer te komen wordt er Weizenbier bij gedronken. Er woorden wel erg veel schnitzels gegeten in het boek.

Auteur (geen afbeelding beschikbaar)

Jeroen Zuydt (pseudoniem, 1967) heeft al zijn gehele leven graag geschreven: mooie opstellen op school en tijdens zijn studie journalistieke bijdragen aan tijdschriften. In de lockdownperiode van 2020 schreef hij een korte thriller, zijn debuut. De eerste versie werd in 2020 uitgegeven. Nu is er een geheel herziene versie verschenen.

De auteur noemt zijn boekje een thriller. Het duurt echter wel heel lang voor er wat spanning in het verhaal komt. Wat we lezen is een tamelijk gedetailleerd verslag van de reis, de maaltijden, het skiën en het uitgaansleven. Allemaal gezellig gebabbel, maar geen thrillerelementen. Die komen met Enrico. Deze verdient geld met afpersen, zelfs van de vader van zijn vriendin. Met zijn smartphone neemt hij foto’s van sekssituaties. Zijn vriendin Suusje laat hij de hoer spelen. Allemaal een beetje ongeloofwaardig.

Rob en Frank verzinnen een plan. Het moet afgelopen zijn met de chantagepraktijken. Op de laatste dag van de vakantie gaat een groepje waaghalzen naar de steilste helling van Oostenrijk. Enrico wordt uitgedaagd om mee te doen aan deze afdaling. Hoe gaat dit aflopen?

De auteur speelt een spelletje met de lezers. Net zoals bij een televisieserie sluit hij af met een cliffhanger. De lezer wordt gevraagd zelf een vervolg te schrijven. Helaas staat er niet bij wat daar mee gaat gebeuren. Het lijkt me beter als de auteur elf een derde versie gaat schrijven met een normale omvang, geen cliffhanger, meer intriges en spanning.

Jeroen ZuydtOff-piste. ISBN 978-90-831-2218-2, 50 pagina’s, € 12,49. Uitgever Jeroen Rottink. Geheel herziene tweede versie 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Novelle. Bookmark de permalink.