Waarom deed je niets?

Broedertwist

Een profiler aan het werk.

Marc Dumoulin is profiler bij de Antwerpse politie. Hij zit middenin een echtscheiding. Louis, zijn dementerende vader woont bij hem thuis. Marc en Louis gaan op vakantie in Zuidwest Engeland, waar Louis vroeger heeft gewerkt. Hij wil vertrouwde plekken en oude kennissen ontmoeten. Ook zijn dochter Louise, die tevens zijn collega is, gaat mee.

Marc en Louise treden direct in contact met de plaatselijke politie in Dartmouth. Ze zullen hen bijpraten over het werk van profiler en de politie zonodig adviseren bij lopende zaken. In de omgeving van Dartmouth blijkt namelijk een seriemoordenaar actief te zijn. Ze worden dan ook direct ingeschakeld. Ze werken samen met Peter Somville. Peter en Louise kunnen het heel goed met elkaar vinden, maar een gebeurtenis uit het verleden maakt abrupt een einde aan hun verliefdheid.

Auteur

Paul Pierson (Mortsel, 1949) is een gepensioneerd boekhouder. Zijn eerste boek ontstond uit een weddenschap. Dit is zijn derde çrimeboek’.

Opvallend is dat veel personen ‘toevallig’ te maken hebben met zowel België als Zuidwest Engeland. Een aantal personen is min of meer gevlucht uit België: nare jeugd, weggelopen, traumatische ervaring op een kostschool, echtscheiding enzovoort. Alle betrokkenen gaan naar Engeland en dan ook nog naar hetzelfde gebied: Cornwall. Er spelen daar veel verschillende kwesties naast elkaar, wat de roman soms wat ingewikkeld maakt.

De personen zijn niet allemaal even geloofwaardig. Al de vrouwen die door de seriemoordenaar van de straat geplukt worden zijn zonder veel tegenstand meegegaan, er zijn geen gevechten op leven en dood. De moordenaar kan ook nog heel gemakkelijk zijn gang gaan zonder dat de politie hem op de hielen zit. De demente Louis functioneert soms nog heel goed, maar daarnaast is hij af en toe ook ernstig gestoord. Zo werkt dat niet. Het is voor de lezer moeilijk voor te stellen dat Roy directeur van een school is. De verleidelijke en geraffineerde Helen is ook een onmogelijk figuur.

Het verhaal van de jonge vrouw Francine is heel tragisch: haar vreselijke thuissituatie, haar vlucht, haar ontsnapping uit de gevangenis, haar tocht naar Engeland waarbij ze werd meegesmokkeld door een sympathieke vrachtwagenchauffeur. Deze verhaallijn is goed uitgewerkt en heel spannend. Dat smaakt naar meer, wat gekund had als de schrijver minder verhaallijnen had gekozen.

Ondanks de vele complicaties en toevalligheden is deze thriller zeker vermakelijk en spannend.

Paul Pierson –Waarom deed je niets? ISBN 978-90-832-0875-6, 354 pagina’s, € 22,50. Arnhem: Uitgeverij aquaZZ 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.