Lucie

Schone schijn

Het verhaal van een veertienjarig meisje met een turbulent gezinsleven.

Het inkijkje door de ogen van de ontluikende Lucie in het ogenschijnlijk keurige gezin van vader, moeder en haar twee zussen in de Jaren ’60, is ontluisterend. Moeder wordt gedreven door het geloof, botst met zowel haar dochters als haar echtgenoot en verstoort op heftige wijze het gezinsleven.

Auteur

Stans Lutz is een Nederlandse theatervormgever, illustrator en schrijver. Na haar opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam is ze altijd in het theater werkzaam geweest. Als decor- en kostuumontwerper was ze verbonden aan talloze producties. Eerder schreef en tekende ze het non-fictie boek De circusclown en het kinderboek Zakdoek. Lucie is haar literaire debuut.

In een toegankelijke sobere schrijfstijl en korte hoofdstukken krijgt de lezer een beeld van Lucies leven, de bijkomende emoties en haar gedachten. Met vlagen leest het als een puzzel waar de stukjes niet altijd voor de hand liggen en soms zelfs ontbreken.

Moeders obsessie met het geloof, die naar gekte neigt, loopt als een rode draad door het verhaal en schept een sfeer van trieste eenzaamheid bij alle betrokkenen.  

Toen ze hier vier jaar geleden kwamen wonen waren ze allemaal opgelucht dat de kerk zo dichtbij was. Hoefden ze niet meer voor dag en dauw hun bed uit. Vóór het ontbijt, anders mocht je geen hostie.

In korte hoofdstukken schetst de schrijver de interactie tussen de gezinsleden alsmede de eerste amoureuze stappen van Lucie en de gevolgen die daaruit voortkomen.  

Ondanks een aantal heftige scenes kabbelt het verhaal voort en ontbreekt er een zekere samenhang, alsof niemand écht met de ander is verbonden. Het roept bevreemding en een zekere benauwdheid op.

Het felle rood van de liefde. Van bloed, en nu van haat. Ze moet hier weg. Weg uit deze rotstad, weg bij die rotjongens, dat rothuis en die rotruzies. Ze weet nu zeker dat ze in Amsterdam gaat studeren.

Een mystieke ontwikkelingsroman.

Stans LutzLucie. ISBN 978-94-9224-149-8, 196 pagina’s, € 21,95. Utrecht: Uitgeverij Magonia 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.