06-Cowboys

Een verhaal rond het ontstaan van de 06-sekslijnen

Het geld klotste tegen de plinten.

Dit boel verscheen al in 2016. De reden om er nu aandacht aan te besteden is het recent verschijnen van de Netflix-serie Dirty Lines, die geïnspireerd is op dit boek. Geïnteresseerde seriekijkers willen nogal eens lezen hoe het echt ging.

De ik-persoon is Freek Stuyvesant, een man met ervaring op PR-gebied. In de kroeg komt hij de jonge ondernemer Alex tegen, die met zijn vriendjes Joep (kan niets, doet niets), Johnnie (weet alles van hoeren en snoeren, altijd onderweg naar ‘handeltjes’) en Paul (inlegger van wat startkapitaal) het bedrijf Profitelli heeft opgericht om betaalde telefoonlijnen, vooral sekslijnen, uit te baten.

Freek wordt door Alex gevraagd zich op de internationale markt te gaan richten. Hij krijgt een salaris en bonus voor elk land dat hij verovert. Wat kan er misgaan? ‘Maak maar een contractje,’ zeg ik.

Auteur

Fred Peter Saueressig (Amsterdam, 1952) studeerde marketing en was daarna communicatie-en marketingdirecteur bij diverse grote bedrijven. In 1987 stapte hij in de wereld van de sekslijnen.

De eerste opnames worden gemaakt met twee luidruchtige vrijende stellen.

Het duurt een paar dagen voordat iedereen doorheeft hoe de opnames werken en de boel onder controle is. Daarna maken we met vereende krachten twaalf meesterwerkjes van gegil, geneuk en andere geile geluiden. Klaar voor de start.

Kleine, dagelijkse advertenties in de Telefraaf blijken effectief. De lijnen zitten elke dag vol. De advertentietekst Papa, het is voor jou!, leidt echter tot veel protesten. De lijnen trekken de aandacht van het tv-programma TROS Aktua. De zaken professionaliseren. Er komen lijsten van in te roosteren meisjes voor verschillende klussen: gleufdieren en studentes. Hoe en waarom en het verdere verloop van het avontuur leest u in het boek zelf. U hebt inmiddels genoeg informatie over de inhoud.

Vooruit, nog één anekdote. Een serie geluidsbanden met op zichzelf normale geluiden, aangeschaft voor 380 gulden, wordt voor heel andere doeleinden ingezet. Misschien kunt u raden wat er met ‘poes likt schoteltje melk’ gebeurt. Maar dat ‘de lopende kraan’ een zogenaamde golden shower kan suggeren hadden waarschijnlijk zelfs Patty Brard en Patricia Paay voor onmogelijk gehouden.

Het vlot geschreven verhaal komt over als een moderne schelmenroman. De niet al te preutse lezer leert een wereld van mafkezen kennen voor wie, als het geld eenmaal tegen de plinten klotst, niets te dol is. Zoiets kan natuurlijk niet goed gaan, vooral als de FIOD en soortgelijke buitenlandse instanties zich melden voor een deel van de poet.

Een onderhoudend en bij vlagen hilarisch boek.

Fred Saueressig – 06-Cowboys. Een verhaal rond het ontstaan van de 06-sekslijnen. ISBN 978-90-214-0061-7, 220 pagina’s, € 22,00. Amsterdam / Antwerpen: Uitgeverij Querido 2016.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis, Seksualiteit. Bookmark de permalink.