Jacht

Cocaïnemoorden

Oorlog tussen drugsbendes.

Veel hedendaagse thrillers heben de cokehandel als onderwerp. Ook Coppers koos daarvoor in zijn negentiende politieroman met commisaris Lise Meerhout en haar assistent hoofdinspecteur Michel Masson als hoofdpersonen. Alles draait om een gestolen lading coke.

In Antwerpen opereren twee bendes in de cokehandel: de bende van de Spanjaard en de bende van Bogdani. In de haven zijn het de ‘uithalers’ die de coke uit de containers halen. Als een partij coke verdwijnt wordt er onvermoeibaar gezocht naar informatie en daders. In hun jacht laten de gangsters een spoor van geweld na. Zo worden hun slachtoffers met veel geweld ondervraagd en zelfs gemarteld met een boormachine. De politie probeert met veel mankracht de daders te achterhalen.

De auteur

Toni Coppers (1961) is een bekende Vlaamse schrijver van misdaadromans. Zijn debuut als schrijver was de brievenroman De Beha van Madonna (1995). In 2005 verscheen zijn eerste thriller Dixit. In hetzelfde jaar begon Coppers aan de thrillerreeks rond Liese Meerhout. Zijn boeken werden onder meer onderscheiden met de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. De Liese Meerhout-serie werd verfilmd. De dertiendelige tv-serie kreeg de titel Coppers.

Typisch voor Coppers is dat hij veel ruimte geeft aan het privéleven van de politiemensen. Zo komt ook nu Lieses huwelijk met Matthias ter sprake. De laatste heeft nog altijd een restaurant. Een collega gaat de dienst verlaten vertelt over zijn motieven en zijn toekomstplannen. Een andere collega baalt als hij met zijn vrouw een wandelvakantie moet doorbrengen, terwijl hij droomt van een strandvakantie. Gelukkig heeft de lezer geen last van uitweidingen die niets met de plot te maken hebben.

Een bijzonder personage is Daphne, een student die haar afstudeerscriptie wijdt aan haar oom, die betrokken was bij drugshandel en moord. Ze interviewde hem in de gevangenis en beschreef ook zijn succesvolle terugkeer in de maatschappij. Haar scriptie brengt hen allebei  in gevaar. Deze gebeurtenissen behoren tot de spannendste gedeelten.

Toni Coppers stelt beslist niet teleur met deze uiterst spannende thriller met een originele plot, die weer als een trein leest.

Toni Coppers – Jacht. ISBN 978-94-639-3732-0, 332 pagina’s, € 22,99. Gent: Borgerhoff & Lamberigts 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.