De eerste moord

Al doende leert men

Machtsstrijd met psychologische trekjes.

Op de kaften van een serie van dunne, goed geschreven, fascinerende, grootletterige en vlot leesbare boekjes waarin geen woord te veel of te weinig staat, afficheert de uitgever Klare taal, goed verhaal. Van zulke boekjes – stuk voor stuk door bekende auteurs geschreven – krijgt een mens plezier in lezen. Dat is waar het de samenwerkende uitgevers in dit geval om draait. Ook De eerste moord is zo’n boekje. Een puntige intelligente detective.

Een man achtervolgt een vrouw in een park. Hij mag niet opvallen want als het aan hem ligt is dit de laatste dag van haar leven. Op het moment vlák nadat hij heeft toegeslagen en haar levenloze lichaam op een bank zet, ontdekt hij dat een jongeman naar hem heeft staan kijken. Dat kan de moordenaar de kop kosten, dus die getuige moet ook dood. Maar dan ontvouwt zich een machtsstrijd met psychologische trekjes. Wie overheerst wie? Hoe loopt dit af? De lezer wordt van begin tot eind in spanning gehouden, zó vernuftig is de plot.

Auteur

Jos Pierreux (1957) stopte op zijn vijftigste met zijn bouwbedrijf en maakte de overstap naar het schrijversvak. Nu is hij al weer jaren een veelgeprezen en veelgelezen auteur van misdaadromans. De meeste spelen zich af in de Belgische badplaats Knokke. Sinds 2004 verschenen er zeventien misdaadromans waarin inspecteur Luk Borré de misdaad met succes te lijf ging. Na drie eerdere nominaties ontving de auteur in 2018 de Hercule Poirotprijs voor de zeer persoonlijke thriller Niets erger dan spijt.  

‘De eerste moord’ is, zoals gezegd, een puntig, goed geschreven misdaadverhaal. Meer commentaar is niet nodig. Lees en huiver.

Jos Pierreux – De eerste moord. ISBN 978-94 6001-961-6, 68 pagina’s, €9,99. Uitgeverij Vrijdag & Uitgeverij Wablieft – Antwerpen en Mechelen 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.