De code van Napoleon

Een Vandiesel Company thriller

De geheimen van een kasteel.

Met deze thriller hebben we te maken met het zevende deel in de serie van de Vandiesel Company. Dit deel kan los gelezen worden van de voorafgaande. The Vandiesel Company is een supranationaal team dat door verschillende overheden ingehuurd wordt om kritieke situaties en problemen op te lossen. Het team bestaat uit drie vrouwen en vijf mannen.

Alle teamleden worden voor het verhaal begint voorgesteld, ze hebben verschillende specialiteiten. Het boek heeft een bijzondere opbouw. Er zijn twee afdelingen: Vooraf en Het heden. Het inleidende hoofdstuk speelt in 1804. Het gaat over een recept voor een bijzondere champagne. Keizer Napoleon speelt daarin een rol. De hoofdstukken die zich in het heden afspelen zijn kort en worden aangeduid met de personages die voorkomen en de plaats waar de gebeurtenis plaatsvindt. Er is er ook steeds een tijdsaanduiding. Centraal staat een moord die is gepleegd in Château de Mairy. Als tijdsaanduiding wordt geen datum genoemd, wat veel duidelijker zou zijn geweest, maar aanduidingen als: de dag van de moord; enkele weken voor de moord; een dag voor de moord; de dag na de moord. De volgorde is niet chronologisch. Het verhaal vliegt heen en weer in de tijd. Dat is soms verwarrend.

Auteurs

Dirk Vanderlinden is een Belgische thrillerschrijver. Hij studeerde psychologie en werkte langdurig bij de Sabena. Later werd hij werkzaam in een bedrijf dat zich bezighoudt met het beheer, onderhoud en exploitatie van gebouwen in eigen land en in het buitenland. In 2013 begon hij te schrijven aan de thrillerreeks The Vandiesel Company.. Het eerste deel draagt de titel Geheim Stolzenfels. Andere delen: Fiandre broederschap, De Bonsai collectie, De Chirusa Hyperlink, Charles mysterie en Zevende macht. Voor De code van Napoleon zocht hij samenwerking met Beatrijs Vermaercke, de eindredactrice van een uitgeverij. De reden voor de samenwerking was dat Vanderlinden een te mannelijke stijl hanteerde met bijvoorbeeld te veel details van auto’s.

Het verhaal speelt zich af op twee kastelen. Het kasteel Château de Mairy in Mairy-sur-Marne wordt bewoond door de comtesse de Sallaques en haar dochter Anne. De comtesse gaat wegens haar slechte gezondheid verhuizen naar een verzorgingshuis, in dit boek een sanatorium genoemd. Het kasteel zal worden verkocht, maar Anne wil het toch zelf houden. Het andere kasteel, Château d’Étoges, is een hotel waar Mae en haar vriendin enkele dagen verblijven. Mae behoort met haar man Willy bij de Vandiesel company. In dit hotel logeert ook de bestsellerauteur Adorjan Horak. Hij is naar Champagne afgereisd omdat zijn vader is overleden. Daar moet hij de begrafenis regelen en met de plaatselijke notaris de erfenis afhandelen. De streek bevalt hem goed en hij wil het Château kopen, maar er zijn meer belangstellenden. Behalve deze kwestie gaat het om enkele geheimen van het kasteel. Er moet ergens een schilderij zijn met een code en het opschrijfboekje van Napoleon. Er ontstaat tussen de belanghebbenden een strijd tussen leven en dood. Gelukkig is daar de Vandiesel Company en de champagne, die door bijna iedereen gedronken wordt maakt ook alles goed.

De Vandiesel Company vormt een vreemd element in het verhaal. Als er wordt geschreven over hun kantoor, heel gewichtig OCR (Operations Control Room) genoemd, gebeurt daar nauwelijks iets. Er wordt gepraat over een verhuizing, over de inrichting, maaltijden, koffie en gebak. Kortom een hoop geneuzel. Bijvoorbeeld: ‘We hebben geen koekjes meer’, zei William, ‘maar ik kan wel snel naar de bakker lopen om een gebakje’. Er zijn nauwelijks serieuze gesprekken over het speurwerk. Een paar slimme speurders in plaats van dit wonderlijke gezelschap zou de thriller wat sneller en spannender maken. Verder is er wel spanning genoeg, bijvoorbeeld als het gaat om Hippolyte Charles en Adorjan Horak of speurster Mae.

De plot is ijzersterk en het verhaal wordt in een vlotte stijl verteld, dus over het algemeen hebben we te maken met een geslaagde thriller.

Dirk Vanderlinden en Beatrijs Vermaercke – De code van Napoleon. ISBN 978-94-639-3618-7, 270 pagina’s, € 22,99. Gent: Borgerhoff & Lamberigts 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.