Ren, Rose, Ren

Onbekende countryzangeres zet Nashville op zijn kop

AnnieLee Keyes boekt het ene succes na het andere, tot het verleden haar inhaalt.

Uit het niets duikt een onbekend countryzangeresje op in de muziekstad Nashville, het internationale walhalla van de Countrymuziek. Het armoedige meisje moet smeken om een optreden, maar als ze dan eindelijk met haar eigen geschreven liedjes en een geleende gitaar mag optreden is ze het succes van de avond. Ze wordt opgemerkt door Ethan Blake, een countryzanger uit de entourage van Ruthanna Ryder, zangeres in ruste.

Ruthanna haalde diep adem en gebaarde naar Billy dat ze nog een martini wilde. Ze had briljante en vaardige professionele muzikanten gehoord, maar dit meisje was een natuurtalent. Soort herkent soort.

Bijgestaan door Ethan en Ruthanna begint AnnieLee een ware zegetocht door langs verschillende concerthallen. Ze dacht haar verleden achter zich te hebben gelaten, tot ze op pijnlijke wijze alsnog daarmee wordt geconfronteerd.  

Auteurs

Dolly Rebecca Parton (Tennessee 1946) is een Amerikaanse countryzangeres, tekstdichter, singer-songwriter, actrice, zakenvrouw en filantroop. Ze is actief sinds 1959, componeerde meer dan 300 liedjes en verkocht meer dan 100 miljoen platen. Parton wordt wel beschouwd als de de grand, en gezien haar gevorderde leeftijd ook, old lady van de Countrymuziek. Ze won verschillende Country Music Awards en is bekend, naast haar sexy uiterlijk, om haar zakelijk instinct. Haar bekendste hits zijn Joline, 9 to 5 en I will Always Love You.

James B. Patterson (New York 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur en filantroop. Hij schreef voornamelijk thrillers en werkte daarbij regelmatig samen met andere auteurs. Samen met de voormalige president Bill Clinton publiceerde hij een politieke thriller.

AnnieLee doet er enerzijds alles aan om als zangeres de top te bereiken, anderszijds wil ze het helemaal zelf doen en tegen niemand dankjewel zeggen. Ze begrijpt best dat ze eigenlijk Ethan en Ruthanna dankbaar moet zijn, maar weigert dat te tonen en ze is niet erg compromisbereid. En als blijkt dat ze ondanks alles haar verleden niet kan ontlopen besluit ze, helemaal alleen, de confrontatie aan te gaan, wat de consequenties ook mogen zijn…

De samenwerking tussen Amerika’s meeste geliefde superster en grootste verhalenverteller leidde tot dit fraaie boek. Om het een thriller te noemen vind ik te veel van het goede, ondanks het spannende verloop. Maar ik heb het, onder het zingen en neuriën van de countryliedjes die in me opkwamen, met heel veel plezier gelezen. Dolly Parton kent als geen ander het countrywereldje en deelt dat gul met haar lezers. De liedjes die in het verhaal voorkomen zijn achterin het boek afgedrukt. Ze zijn via een speciale playlist op Spotify te beluisteren.

Een interessant en leuk boek, vooral voor countryliefhebbers.

Dolly Parton en James PattersonRen, Rose, ren. Vertaald uit het Engels (Run, Rose, run) door Louise Koopman en Anne-Marie Vervelde. ISBN 798-90-468-2959-2, 365 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Muziek. Bookmark de permalink.