De nachtegaal

Eilandmoorden deel 1

Inspecteur Hanna Duncker onderzoekt de moord op een vijftienjarige jongen

Nadat de vader van Hanna Duncker werd veroordeeld voor een moord werd haar het leven op Öland onmogelijk gemaakt. Ze vertrok naar Stockholm waar ze bij de recherche ging werken. Na zestien jaar denkt ze dat ze wel terug kan naar Öland en gaat ze werken bij de politie van het naburige Kalmar.

Al op haar eerste werkdag wordt ze geconfronteerd met een moord, die ze samen met haar collega Erik Lindgren moet oplossen. Het betreft een vijftienjarige jongen die aangetroffen is op een parkeerplaats. Hanna raakt erg betrokken bij deze misdaad omdat het gaat om de zoon van een vroegere vriendin.

Haar terugkeer naar haar geboorteplaats valt erg tegen omdat ze dreigmails en vervelende telefoontjes krijgt. De door haar gepleegde moord wordt haar kwalijk genomen.

Wie heeft de jongen vermoord? Wie stuurt dreigmails? En hoe zit het precies met de moordzaak van haar vader? Ze vermoedt namelijk dat er iets niet klopt in deze zaak.

Auteur

Johanna Mo (1976) is een Zweedse schrijfster van thrillers. Zij werkte als freelanceredacteur, vertaler en boekrecensent. De nachtegaal is het eerste deel van de Eilanden-reeks. Rechercheur Hanna Duncker is de hoofdpersoon en Erik Lindgren haar vaste partner bij de politie. De moorden spelen zich af op het Zweedse eiland Öland, het eiland waar de schrijfster is geboren. Het tweede deel van de reeks heeft als titel De schaduwlelie.

Deze politieroman heeft een bijzondere opbouw. Het verhaal duurt een week en aan elke dag wordt een hoofdstuk gewijd. Er wordt ook regelmatig van perspectief gewisseld. Het meest is Hanna aan het woord, daarnaast haar vriendin Rebecka, de moeder van de vermoorde Joel en de derde verteller is Erik, Hanna’s collega. Tussendoor zijn er hoofdstukjes waar Joel aan het woord is met als titel De laatste dag. Ze beschrijven de dag dat Joel vermoord werd en verhogen de spanning. Hij spijbelde die dag en uur voor uur wordt beschreven. Er gebeuren vreselijke dingen. Zo laat hij zich afranselen door een aantal krengige meiden. Opvallend is dat hij zo passief en gelaten is.

De nachtegaal is niet verschrikkelijk spannend, maar het is wel een boek met veel diepgang. Veel aandacht is er voor de karakterbeschrijving. Het gaat om echte mensen met emoties. De politiemensen zijn geen superhelden. De gevoelens van Rebecka als moeder van een vermoorde zoon worden uitgebreid weergegeven. Als lezer kun je het meevoelen. Bijzonder is ook te zien hoe Hanna en Erik toegroeien naar een goede collegiale band. Daar is wel een keihard conflict voor nodig en een etentje bij het gezin van Erik. Vooral de hoofdpersoon Hanna komt goed uit de verf in haar onzekerheid, argwaan, intelligentie en haar vriendschap.

Dit eerste deel van de Eilandmoorden is een veelbelovende start. Heel goed geschreven, een echte psychologische thriller. En de lezer is vast benieuwd naar het volgende deel want hoe zit het nu met Hanna’s vader? Een echte cliffhanger.

Een heerlijke politieroman.

Johanna Mo – De nachtegaal. Het boek werd vertaald uit het Zweeds (Nattsångaren) door Edith Sytesma. ISBN 978-94-027-0717-5, 400 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Harper Collins 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.