Duistere grens

Dodelijke chantage

Schatrijke spellenproducent komt ten val.

Deze thriller kent al direct een gruwelijk begin. Vier bevriende studenten Sieg, Julia, Summer en Farah wagen zich aan een spiritistisch spel. Dit loopt uit de hand. Ze worden benaderd door ‘de man met de baard’, een man die alles weet van hun seance. Hij lokt hen naar een afgelegen huis. Daar vindt een drama plaats waar Sieg zich heel moedig gedraagt. Hij zal als een held door het leven gaan. Sieg Papadakis ontwikkelt zich als de bedenker van computerspelen.

Het boek speelt zich af in verschillende jaren en plaatsen. Het al genoemde drama speelde zich af in het jaar 2010 in de Belgische Kempen. In het tweede hoofdstuk bevinden we ons in het New York van 2019. Sieg is CEO van de firma Medusa. Hij is schatrijk en stopt met werken. Als hij vrij man vestigt hij zich in zijn geboorteland Griekenland.

Auteur

Johnny Bollé is een Vlaamse schrijver. Hij studeerde klinische chemie en werd paramedisch laborant. Al na enkele jaren koos hij voor de sport en werd personal trainer. In zijn vrije tijd begon hij verhalen te schrijven. Met Claustrofobie won hij een prijs. In 2018 schreef hij zijn eerste thriller Egyptisch Blauw. Later verschenen: Bloedmaan, Hij noemde me Duivelskind en Wilde gok.

Sieg Papadakis lijkt een geslaagd man. Er is echter één kwestie die zijn bestaan bedreigt. Op een bepaald moment kreeg hij van ene Argus een e-mail. Argus beweerde dat hij precies wist wat er was gebeurd met Sieg en zijn vrienden. De heldendaad klopt niet. Argus kent het hele verhaal en dreigt daarmee naar de politie te gaan als Sieg niet zou betalen.

Jarenlang stort Sieg maandelijks een bedrag en alles lijkt zo onder controle. Juist als hij zijn zaak verkoopt en in Griekenland gaat wonen, meldt Argus zich weer. De toon is veel agressiever en hij eist veel meer.

Van Siegs nieuwe, ontspannen leven op het prachtige Griekse eiland komt zo niet veel terecht. Gelukkig ontmoet hij Lara, een mooie, jonge vrouw op wie hij verliefd wordt. Met haar geniet hij volop: strand, etentjes, paardrijden en de liefde. Geestig is de deelname van Sieg aan hem door Lara opgedrongen een yogatraining.

De opbouw van deze thriller is nogal springerig, zowel qua tijd als qua plaats. Gelukkig geeft de auteur bij elk hoofdstuk heel duidelijk een plaats en jaartal aan. Antwerpen, New York, Zakynthos in de jaren 2010 of 2019. De plot is heel vernuftig, niets is voorspelbaar of zeker.

De personen waarmee Sieg te maken krijgt veranderen van vrienden ineens in vijanden. De ware gebeurtenissen in 2010 blijven tot het laatst verborgen. Het einde is heel onverwacht en verrassend. Dit alles is voldoende voor een heel spannende thriller. De schrijver laat ook zien dat hij de verschillende situaties heel treffend kan weergeven: een televisie-interview, een spiritistische seance, geweld en romantische ontmoetingen. Het is fijn dat de auteur ook positieve dingen laat gebeuren naast chantage, dreiging en moord.

Een meesterlijke, uiterst spannende thriller.

Johnny Bollé – Duistere grens. ISBN 978-94-931-9227-0, 255 pagina’s, € 19,00. Leidschendam: Uitgeverij LetterRijn 2022.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.