De meimoorden 1940-1948

Nostalgie van de Schiedamse Dijk

Hard cover
Soft cover

Verraad, diefstal en bedrog voorafgaand aan het bombardement van Rotterdam.

Tijdens de meidagen van 1940 bereiden velen zich voor op de schijnbaar onontkoombare oorlog. Het leger heeft barricades opgericht, er wordt overal gepatrouilleerd, Duitse spionnen zijn actief en en de jeugdstorm marcheert. Onderwijl bruist de binnenstad met ‘dubieuze theaters, danshuizen en café chantants van laag allooi.’ Ook de prostitutie teelt welig. Tegelijkertijd bereidt de Duitse generale staf zich in het diepste geheim voor op Fall Gelb, de invasie van Nederland, België, Luxemburg en Noord-Frankrijk.

Tegen deze achtergrond speelt zich dit verhaal af. De Duitse spion Flenter heeft een eigen agenda, die niet helemaal is gesynchroniseerd met die van zijn opdrachtgevers in de Heimat. Hij zweert samen met de Nederlander Moret. Beide willen van een toekomstige Duitse inval zakelijk profiteren, maar Flenter moet ook zijn superieuren van de juiste informatie voor die invasie voorzien en heeft daar Moret voor nodig.

Onderwijl scheurt Henk Maalbeck met zijn motorfiets door de stad als pakjesbezorger voor zijn vader, die een taxibedrijf en koeriersdienst heeft. Als Moret een tas bij vader Maalbeck achterlaat en Flenter die komt ophalen volgen de gebeurtenissen elkaar pijlsnel op. Vader en zoon proberen Moret te achterhalen en op de Schiedamse Dijk maakt Henk kennis met Leentje, een ‘hoeplajee’ met het hart op de juiste plaats. Als zijn vader vermoord wordt wil Henk wraak. En wat staat er in het rittenboekje van zijn vader?

Auteurs

Stripschrijver en -scenarist Jacques Post (1951) schreef ook enkele thrillers, waaronder Killroy, dat genomineerd werd voor de Gouden Strop 1992. De meimaanden (1984) werd voor dit boek gedeeltelijk verstript.

Stripmaker Eric Heuvel (1960) won in 2012 de prestigieuze Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Hij werd bekend voor zijn avonturenstrips January Jones en Bud Broadway. Voor zijn educatieve strip De ontdekking over de Tweede Wereldoorlog werd hij in de Verenigde staten genomineerd voor een Will Eisner Award.

Deze spannende thriller, die uitloopt op een enerverende ontknoping na de oorlog, heeft een enorme vaart. Je wordt er als lezer helemaal ingezogen. De historische achtergrond doet verantwoord aan en het vooroorlogse Rotterdam leidt zeker bij stadgenoten tot nostalgische herkenning. Leentje, het hoertje met een gouden hart, wordt mooi en natuurlijk neergezet.

De glossy-uitvoering leidde niet alleen tot een qua vorm en inhoud prachtig stripalbum voor oud en jong en zeker voor Rotterdammers, maar ook tot bekroning met de Stripschappenning voor het beste album van het jaar 2019. Voor de uitgever een reden tot uitgave van twee dossier edities (met en zonder harde kaft), waarin een interview met de makers is toegevoegd, onder andere over het beruchte bombardement van mei 1940. De Rotterdamse locaties worden apart vermeld.

Jacques Post en Eric Heuvel – De meimoorden 1940-1948. Hard cover ISBN 978- 94-93234-31-4, 95 pagina’s, € 22,90. Soft cover ISBN 978-94-93234-30-7, 95 pagina’s, € 14,99. Leens (Gr): Uitgeverij Personalia 2021.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller, Stripboek. Bookmark de permalink.