De operatuin

Obsessie voor de ‘gouden jaren’ vijftig en zestig.

Een bijna 60-jarige vrouw probeert uit alle macht het veilige gevoel van haar jeugdjaren terug te halen.

Gespannen luistert Sylvia of ze het bestelbusje aan hoort komen. Daartoe heeft ze het zolderraam op een kiertje gezet. De zolder, waar ze na haar scheiding een tijdelijk plekje heeft gekregen in het huis van haar broer Aart, is ijskoud. Maar was het vroeger in Utrecht op de zolder ook niet altijd steenkoud? Maar dan kreeg je een kruik mee met een sok eromheen. En ’s morgens stonden de bloemen op de ramen. Fijne gedachten krijgt ze erbij.

Als ze zo zachtjes mogelijk het pakje in ontvangst neemt en terug naar haar onderkomen wil glippen, staat opeens haar broer bij de trap. Hij acht het zijn taak haar in de gaten te houden. Voor haar eigen bestwil. Dat er in het pakje een puzzeltje van de kringloop zit, vindt hij ronduit belachelijk. Maar Sylvia wordt er blij van. Het krijgt een plaatsje op het Tomado-plankje bij de andere voorwerpen van vroeger: speelgoed, een Keulse pot, mamma’s naaimachine.

Ze gaat de strijd aan met Vadertje Tijd, die ervoor gezorgd heeft dat haar ouders in een verzorgingshuis opgesloten zitten en haar moeder dingen laat vergeten.  En hij krijgt nog steun van de heer Parkinson ook, die een oogje heeft op haar vader. Maar Sylvia laat het er niet bij zitten: ze gaat op zoek naar gelijkgestemden om de gouden jaren te laten herleven.

Auteur

Saskia Moerenhout (Utrecht, 1958) studeerde aan aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam is violiste. In 2016 verscheen haar eerste roman De weesmens.

De eerste die ze op het oog heeft om in te lijven bij haar ‘clubje’ is haar oude buurjongen Berend. Tot haar grote vreugde blijkt hij nog in hetzelfde huis te wonen. Maar de oude, vertrouwde meubels van zijn ouders zijn allemaal weg. Zo teleurstellend! Daar kunnen ze echter wel wat aan doen, als ze bij hem intrekt. Ook bezoekt ze haar jeugdvriendinnetje die nu in de Achterhoek woont. En dan zijn er nog haar zusje dat in Japan woont, haar vroegere oppas en er zijn er vast nog wel meer die heimwee naar vroeger hebben.

Zal ze hen kunnen overhalen om met haar dit project te verwezenlijken? Of moet ze de meerdere erkennen in Vadertje Tijd en de heer Parkinson?

De veranderingen in onze samenleving kan Sylvia niet aan. Ze verdraagt het niet dat haar ouders aan het einde van hun leven zijn, de steden veranderd, de vertrouwde spullen afgedankt, haar vroegere vrienden met hun tijd zijn meegegaan. Ze zal hoe dan ook een keuze moeten maken hoe ze de rest van háár leven zal gaan leiden.

Voor degenen die hun jeugd hebben doorgebracht in de jaren vijftig en zestig is dit werk een feest van herkenning. De spullen die worden beschreven: je ziet ze zo weer voor je. De spelende kinderen op straat: je hoort ze op hun rolschaatsen door de straat gaan. De auteur weet de sfeer treffend te beschrijven.

Een heerlijk boek met een aangrijpend einde.

Saskia Moerenhout – De Operatuin. ISBN 978 94 6365 362 6, 268 pagina’s, € 19,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie. Bookmark de permalink.