De checklist

Een modern sprookje

De perikelen van een neurotische vrouw op zoek naar de perfecte man.

Florence woont samen met haar stiefzussen en haar kat Marmelade. Ze heeft een aantal neurotische trekjes en voor haar gevoel is zij het lelijke eendje van de familie.

Als de stiefmoeder van Florence voor haar een afspraak maakt bij een liefdescoach gaat ze met tegenzin. De coach geeft haar de opdracht een lijst met voorwaarden voor de perfecte man te maken. Ondanks dat ze het onzin vindt schrijft ze haar voorkeuren op.

In de boekwinkel waar Florence samen met enkele excentriekelingen werkt verschijnt niet lang daarna ene Rory die aan praktisch alle kwalificaties voldoet. Een eerste date wordt ingepland.

Ondertussen verschijnt ook een mannelijk familielid van de eigenaar van de boekhandel ten tonele …

Auteur

Journaliste Sophia Money-Coutts was redacteur voor The Evening Standaard, de Daily Mail en The National in Abu Dhabi. Tegenwoordig is ze columniste voor diverse kranten en ze verschijnt vaak in de media als societykenner. Ze heeft inmiddels drie romans op haar naam staan.

Het verhaal wordt verteld vanuit Florence. De hippe schrijfstijl en de portrettering van het personage wekt het beeld en gevoel te lezen over de wederwaardigheden van een pubermeisje.

Alle ingrediënten voor een smeuïg verhaal zijn aanwezig: Een vervelende stiefmoeder, stiefzusjes die mooier en slimmer zijn, een absente vader, een bloedmooie concurrente … Het doet denken aan een kruising tussen Cinderella en Bridget Jones. Florence, de onhandige, wereldvreemde neuroot, krijgt pas meer zelfvertrouwen én waardering als er eindelijk een man met een goede positie naar haar omkijkt.

De volgende ochtend stuurde hij me een berichtje: Ik besef dat ik me behoorlijk opdring, maar ik zou je graag snel weer zien.
Als de volgende avond mijn eigen begrafenis had plaatsgevonden, was ik opgesprongen uit mijn kist en had ik beweerd dat ik me ineens veel beter voelde.

Het verhaal leest ondanks de lange hoofdstukken heerlijk weg en is doorspekt met hilarische uitspraken die velen tot lachen zullen aanzetten. Persoonlijk ging de overdaad aan gewiekste woordspelingen en de interne dialoog mij enigszins tegenstaan, zeker in de seksscenes en de seks gerelateerde zaken, die voor een feelgood vrij overheersend en expliciet zijn. Een waarschuwing voor gevoelige mensen, zeker in de huidige tijd, is op zijn plek.

De personages worden goed, maar cliché neergezet, hetgeen het verhaal qua hilariteit ten goede komt.

Fumi arriveerde met haar agent en een bodyguard van caravanformaat. Hij had een Russisch accent dat net zo vet was als zijn nek en hij heette Igor.

Nadat Fumi haar laatste haiku had voorgedragen, barstte er opnieuw enthousiast applaus los. De haiku heette ‘Apocalyps’ en ging over de keer dat ze een nagel gebroken had.

Een amusant eigentijds sprookje voor de liefhebbers van feelgood romans.

Sophia Money-CouttsDe checklist. Vertaald uit het Engels (The Wishlist) door Erica van Rijsewijk. ISBN 978-94-027-0883-7, 414 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: HarperCollins 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Feel good. Bookmark de permalink.