Steek angst in je vijand

Misdaad en liefde

Rechercheur Jack Deleyn maakt jacht op de Bulgaar, een meedogenloze gangster, tegelijkertijd ontmoet hij een vrouw met wie hij een liefdesrelatie ontwikkelt.

In dit ‘íjzingwekkende misdaadverhaal’, aldus de uitgever, gaat het niet alleen over het rechercheurskoppel Jack Deleyn en Alex Simons, maar ook over Rachel die het druk heeft met de opvoeding van haar twee dochters en het opzetten van een roomijswinkel. Veel aandacht is er ook voor de zich ontwikkelende liefdesrelatie van Jack en Rachel. Ook het privéleven van de gescheiden Jack en zijn zoontje Sammy krijgen in deze roman veel aandacht. De spanning moet komen van het speurwerk van de rechercheurs. Ze zoeken ‘de Bulgaar’. Dit verhaal van de politie en de crimineel wordt verteld vanuit twee perspectieven, aan de ene kant de gangster Bogdan Petrov, aan de andere kant de rechercheurs. Het verhaal begint bij Bogdan Petrov in de gevangenis en eindigt met een gevecht aan de Belgische kust. Wie wint deze wederzijdse jacht? Is het Bogdan die wraak wil nemen op Jack of Jack die Bogdan wil inrekenen?

Auteur

Hans J. Russelle (1966) is een Vlaamse politieman die in het Nederlandse Aardenburg woont. Hij al 25 jaar werkzaam bij de politie en is nu hoofdinspecteur/rechercheur in Knokke-Heist. Steek angst in je vijand is zijn eerste roman. Het is een thriller waarin hij veel van zijn eigen ervaringen kon verwerken.

Naast de echte thrillerelementen zijn er veel nevenverhalen over het privéleven van Jack en Rachel. Beide eenzame personen worden attent gemaakt op een datingsite: Rachel door haar dochters en Jack door zijn collega en trouwe vriend Alex. Het hele proces van inschrijven en het zoeken van een geschikte kandidaat wordt uitvoerig beschreven. Toevallig kiezen ze voor elkaar. Jack heeft zijn beroep van rechercheur verzwegen. De auteur beschrijft hun eerste ontmoeting, de kennismaking met de familie en de hele ontwikkeling van het liefdesproces tot de eerste vurige vrijpartij. Een sympathiek verhaal.

Een ander uitgebreid nevenverhaal handelt over de winkel van Rachel. Het ijsmaken onder leiding van de Italiaan Pepé en de inrichting van de winkel wordt gedetailleerd beschreven, ook de andere producten die verkocht worden en de klanten. Ook haar omgang met de dochters komt uitgebreid aan de orde. Het is frappant hoe deze tienermeiden hun moeder voorbereiden op de eerste nacht bij Jack, compleet met adviezen over sexy nachtkleding en veilig vrijen.

Het echte thrillerverhaal handelt over Bogdan Petrov. Dat is boeiend en af en toe heel spannend. Het is bijzonder dat Bogdan zelf vertelt. Hij komt als kille misdadiger bijzonder goed uit de verf. Dit is het sterkste gedeelte van de roman. Veelbelovend! Het is wel heel jammer dat het heftige einde zo summier wordt verteld, terwijl het slothoofdstuk bestaat uit de beschrijving van een uitgebreide vriendenmaaltijd.

Een sympathiek boek dat leest als een trein, echter voor een thriller biedt het boek wat weinig actie en wel vrij veel gezellige familieverhalen. Al met al toch een geslaagd debuut.

Hans J. Russelle – Steek angst in je vijand. ISBN 978-19-1398-019-1, 313 pagina’s, € 19,98. Wommelgem (B.): Storyland Uitgeverij 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.