Gênant

Verliefd op een spoorloze man

Wat is mooier: vriendschap of seks?

Els de Vries is 67 jaar. Ze is al zes jaar weduwe, heeft een loopbaan als lerares achter de rug en woont in een appartementencomplex dat nét geen ‘Residence’ is. Keurig, weinig opwindend, maar Els geniet van haar leven. Ze zit in commissies, geeft kookles aan mannen en eigenlijk vindt ze het bést zo. Tot haar blik, op de crematieplechtigheid van haar wufte maar aardige overbuurvrouw Delphine, plotseling valt op een mooie, beschaafde, intens interessante man die haar hele lijf in vuur en vlam zet. Ze is vanaf dát moment intens verliefd. Er doet zich alleen een probleem voor: wie IS die geweldige man? Ze gaat op zoek, ze MOET het weten. Ze heeft nooit een zier om seks gegeven, ook niet toen ze getrouwd was met haar brave man, maar nu krijgt ze visioenen van heerlijke vrijpartijen met de crematie-man. Wie is hij, waar kan ze hem vinden?

Het wordt een obsessie voor haar. Ze vindt dat ze daar vanaf moet. Boekt een interessante reis naar Rome om haar gedachten af te leiden. Maar zelfs in de Eeuwige Stad duurt de afleiding maar heel even. Gelukkig ontmoet ze een aardige Amerikaan met wie ze over haar verliefdheid kan praten. Met hem kan ze over haar obsessie praten, over haar grote wens om éénmaal in haar leven de intense liefde mee te maken die bezit van haar heeft genomen. Zij, de nuchterheid zelve. Seks was voor haar altijd ‘ach-als-het-moet’, ze had er nooit veel om gegeven. Mollige, aardige, hulpvaardige Els, gevangen in haar dromen.

Auteur

Roos Verlinden is een pseudoniem van Margot Doorgeest (1947). Ze groeide op in de Zaanstreek. Ze is jarenlang fysiotherapeute geweest en vertaalster voor medisch-wetenschappelijke uitgeverijen. Ze debuteerde in 1999 met Ja duizendmaal ja en kreeg de smaak van het schrijven te pakken. Dit boek is haar 24ste en voorlopig schrijft ze wel verder, herkenbaar voor een voornamelijk vrouwelijk publiek.

Verlinden schrijft optimistische boeken waarin het leven lacht. In Partenspelers, waarvan inmiddels twee delen en – in haar eigen woorden – ‘een tussen-deel’ verschenen, werd haar toon wat serieuzer. Een derde deel daarvan is in de maak.

In dit verhaal over Els de Vries roert ze een onderwerp aan waarover amper geschreven is. Alle vormen van liefde en seksueel contact zijn inmiddels aan bod geweest binnen romans. Alleen dit: en als je nou niets hebt met seks… komt nooit eens aan de orde.

Daarover gaat Gênant. Over liefde en verliefdheid, over liefde op ‘latere leeftijd’. Het is een vrolijk, gezellig en bij vlagen heel ontroerend verhaal. Els de Vries trekt haar lezers mee. Want leeftijd speelt geen rol en seks is geen verplicht nummer.

Een heerlijk boek.

Roos Verlinden – Gênant. ISBN 978-90-8305-666-1, 244 pagina’s, € 18,95. Oudendijk: Iskander Uitgevers 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Feel good. Bookmark de permalink.