Box

Goocheltrucs van een seriemoordenaar

De recherche staat voor een raadsel wanneer er in Stockholm een kist wordt aangetroffen met het lichaam van een met zwaarden doorboorde jonge vrouw. Een brute moord of een mislukte goocheltruc?

Natuurlijk herkent Vincent Walder de foto’s die inspecteur Mina Dabiri hem laat zien. De kist met gaten is een amateuristisch gebouwde versie van het goochelattribuut dat wordt gebruikt bij Sword Box, de wereldberoemde act waarmee illusionisten hun publiek vermaken. Maar waarom benadert de politie hem, vraagt de bekende mentalist zich af.

Mina vertelt hem dat het onderzoek is vastgelopen. Het lichaam is nog niet geïdentificeerd en de enige manier waarop ze de dader hopen te vinden is te achterhalen hoe hij of zij denkt. Wie komt überhaupt op zo’n idee? En waaróm? Daar kom jij in beeld. Ik heb je show gezien. Jij weet hoe mensen denken. Beter dan anderen. Help me te begrijpen wie dit is.

Als Vincent de foto’s van het verminkte lichaam ziet gaat hij overstag. Het horloge van het slachtoffer is verbrijzeld, de wijzers staan op drie uur. En op het dijbeen, vlak onder het gat waar een van de zwaarden naar binnen is gegaan, merkt hij drie korte lijnen op. Hij weet het zeker: het zijn geen snijwonden, maar het symbool voor het Romeinse cijfers drie. Wat wil de dader duidelijk maken?

Auteurs

Camilla Läckberg (Fjällbacka Zweden,1974) vond haar werk als econome maar niets. Alleen in schrijven had ze plezier. In 2003 kwam haar eerste boek IJsprinses uit; inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs. Van haar Fjällbacka-serie, die ook verfilmd is, zijn alleen al in ons land meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht.

Henrik Fexeus (Örebro Zweden,1971) is mentalist, auteur en tv-presentator. Zijn boeken over lichaamstaal en non-verbale communicatie zijn internationaal ongekend populair. In 2017 debuteerde hij met de young adult roman The lost, het eerste deel van de The last illussion-trilogie.

Vincent valt absoluut niet goed in Mina’s team. Door Asperger heeft hij zo zijn trekjes: hij houdt van structuur en is geobsedeerd door getallen. Bovendien lijkt hij dwars door iedereen heen te kunnen kijken. De introverte Mina vertrouwt blind op hem. Bovendien heeft hij als enige begrip voor haar extreme smetvrees.

Als haar collega’s de eerdere dood van een jonge vrouw afdoen met zelfmoord, gaat er bij het gedreven duo een lampje branden: ze blijkt het slachtoffer te zijn van de goocheltruc Bullet Catch en op haar lichaam is een cijfer achtergelaten. Als even later een jongeman met het syndroom van Down dood wordt aangetroffen in de ZigZag Lady met een ook symbool op zijn lichaam, wordt duidelijk dat het om een roekeloze seriemoordenaar gaat. Wie wordt het volgende slachtoffer…

Mina en Vincent proberen de mysterieuze boodschap te ontcijferen van de moordlustige maniak die gebruikt maakt van bekende goocheltrucs, maar ze dreigen verstrikt te raken in hun zoektocht. Ook privé zit het niet mee: tot grote ergernis van zijn vrouw brengt Vincent te veel tijd door met de aantrekkelijke inspecteur. Mina op haar beurt worstelt met haar emoties. Nooit eerder liet zij iemand zo dichtbij komen als de wereldvreemde Vincent.

Desondanks blijven ze zich concentreren op hun werk. Kunnen Mina en Vincent de moordenaar nog een stap voorblijven? De zaak neemt plotseling een heel andere wending als er een oude klassenfoto opduikt. En de moordenaar komt steeds dichterbij…

De spanning is om te snijden in deze enorme pil. En de korte hoofdstukken, afgewisseld met een verhaal uit 1982 dat zich afspeelt in Kvibille, maken het meer dan leesbaar. Uiteraard komt alles samen in een origineel plot.

Maar het is ook lachen. Om de onbeholpen Vincent, die werkelijk niets goed kan doen bij zijn ziekelijk jaloerse vrouw Maria of zijn hysterische ex, de moeder van twee van zijn drie kinderen. En om de manische Mina, die echt overal vies van is.

Läckberg en Fexeus zijn ook twee uitersten, zeggen ze in interviews. Maar samen schrijven, dát kunnen ze! Hopelijk laten ze ons niet te lang wachten op deel twee van de beloofde trilogie.

Camilla Läckberg en Henrik FexeusBox. Vertaald uit het Zweeds (Box) door Elina van der Heijden en Sophie Kuiper. ISBN 978-90-443-6201-5, 637 pagina’s, € 23,99. Amsterdam: The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.