De Cock en de moord op stand

De 90ste Baantjer

Moord op een berooide jonkheer met hoge schulden.

Een dubbel jubileum. Baantjer nummer 90 en de twintigste Baantjer van de hand van Pieter Römer. Ook in dit 90ste deel van de serie zien we de vertrouwde personen: inspecteur De Cock met zijn assistent Vledder, commissaris Buitendam (Eruit!), dokter Den Koninghe en kroegbaas Lowietje (cognacje). Het verloop is ook gelijk. Een lijk, de autopsie, een hele rij verdachten met hun eigen motief, een ongeduldige Buitendam, het plotselinge inzicht tijdens een cognacje bij Lowietje, de arrestatie en de gezellige afsluiting bij de gastvrije mevrouw De Cock.

Auteur

Peter Römer (1952) begon zijn carrière als acteur en legde zich later toe op scenarioschrijven, onder meer voor de televisieserie Baantjer waarvan hij ook de producent was en zijn vader Piet Römer de rol van De Cock speelde. Vanaf 2010 legde hij zich toe op het schrijven van spannende boeken, waaronder de Baantjer-boekenreeks.

De openingszin brengt de lezer direct in de juiste stemming: Stervenskoud. Zo noemde zijn vader het weer als in de ochtend de ijsbloemen op de ramen stonden en de kleine potkachel hun huisje nauwelijks kon verwarmen.

Op het omslag zien we een afbeelding van het Paleis op de Dam. De Cock en Vledder moeten de moord oplossen van Jonkheer van Coevorden Huys die dood werd aangetroffen op de vloer van de paleishal. Vele bezoekjes volgen bij familieleden en een zakenpartner. Unaniem zijn de verklaringen heel negatief. De jonker blijkt een echte loser die altijd behoefte had aan geld. Hij besteelt zelfs zijn oude tante. De bejaarde Aletta van Coevorden Huys is trouwens een van de interessantste personages. Ze is de weduwe van een oorlogsheld, vriend van het koningshuis. Die verbondenheid maakt dat Den Haag zich met de moord gaat bemoeien. Commissaris Buitendam is daar nogal gevoelig voor en hij spreekt De Cock ernstig toe. Hij moet de zaak snel oplossen.

Al snel worden ze geconfronteerd met een tweede moord. Boekhandelaar De Leeuw treft zijn compagnon dood aan in het antiquariaat. Den Koninghe ziet een verband met de ‘paleismoord’: werk aan de winkel voor De Cock en Vledder. Ze worden goed bijgestaan door hun nieuwe collega Lotty. De Cocks argwaan over deze nieuweling verdwijnt snel als ze een uitstekende speurder blijkt te zijn. De gebeurtenissen rondom het antiquariaat leveren veel spannende elementen op. Römer heeft een knappe plot bedacht die beide moordzaken verbindt.

Het verhaalverloop is weer typisch voor een Baantjer. Het speurwerk loopt vast en als lezer heb je geen idee wie de dader is. Ook hier krijgt De Cock ineens een idee over de dader die hij in de val lokt. Alles wordt aan het team uitgelegd onder het genot van mevrouw de Cocks heerlijke erwtensoep. Ook zo’n typisch sfeerelement.

Het is Römer wederom goed gelukt om een ouderwetse Baantjer van te maken met alles erop en eraan. De vele fans zullen dit zeker waarderen.

Peter Römer – De Cock en de moord op stand. ISBN 978-90-261-5228-3, 144 pagina’s, € 10,99. Utrecht: Uitgeverij De Fontein 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.