De avonturen van Kapitein Rob

Het zeilschip De Vrijheid kiest weer zee

Historische stripverhalen.

Op 11 december 1945 deint het zeilschip De Vrijheid de huiskamers van het pas bevrijde Nederland binnen op pagina 2 van de voormalige verzetskrant Het Parool. Het ene avontuur na het andere konden de lezers meebeleven.

Thuis lazen we een andere vroegere verzetskrant, Trouw. Mijn ouders deden toentertijd aan krantenruil met de buren die Het Rotterdams Parool lazen, een krant die mij als jeugdige lezer veel meer aansprak, want het saaie Trouw deed niet aan zondagssport. Dus geen Feyenoordnieuws. En Kapitein Rob was natuurlijk de dagelijkse bonus. De trouwe scheepshond Skip was mijn speciale favoriet.

Als middelbare scholier kocht ik van mijn zakgeld alle boekjes van Kapitein Rob. Helaas zijn ze ooit bij een verhuizing verloren gegaan (Gelukkig heb ik nog wel de door mijn nicht uit de NRC geknipte Bommelverhalen.) Uiteraard ben ik blij met het initiatief van de befaamde stripliefhebbers bij Uitgeverij Personalia om de hele serie opnieuw uit te brengen.

Auteurs

Striptekenaar Peter Kuhn (1910-1966) was één van de belangrijkste Nederlandse striptekenaars van na de Tweede Wereldoorlog, samen met Marten Toonder en Hans G. Kresse. Hij was de geestelijke vader van Kapitein Rob, bedacht de plots en maakte alle tekeningen. Het schrijven van de verhalen liet hij echter over aan een ander. In het begin had ‘het Parool een juffrouw ingehuurd’, namelijk Nanny Aberson (1912-1994). Na het eerste avontuur nam de journalist Evert Werkman (1915-1988) het stokje over en hij bleef tot het eind aan de serie verbonden. De nawoorden van Frank von Hebel bevatten ook hierover veel interessante informatie.

Kapitein Rob beleeft in elk deel het ene spannende avontuur na het andere. Ruwe stormen, haaien, gemene schurken en veel andere gevaren belagen hem en Skip. Rob staat zijn mannetje en kan ook te land en in de lucht goed uit de voeten.

In De avonturen van het zeilschip ‘De Vrijheid’ maakt de lezer kennis met kapitein Rob en Skip. Ze belanden onmiddellijk in een spannend avontuur en moeten een gevaarlijke storm doorstaan. Er wordt een drenkeling gered, gedoken naar een scheepswrak en een reuzenhaai bestreden. Uiteraard kruisen ook boeven zijn pad en hij reist met een aantal Arabieren per kameel door de woestijn. De toon is gezet.

Het scheepsjourmaal van Peer den Schuymer heeft Rob cadeau gekregen. Het stamt uit de zeventiende eeuw en hij beleeft veel genoegen met het lezen. Het gaat over de langdurige strijd tussen ‘De Stoere’ Robert Janszoon van Ilpendam en een roemruchte piraat. Ook dit verhaal is weer ouderwets spannend.

Het pinguinland van prof. Lupardi laat ons kennismaken met een megalomane geleerde en diens assistent Yoto. Ze opereren op een eiland in de buurt van de Zuidpool en beschikken over een leger van afstand bestuurde keizerpinguins. Het zou een James Bondverhaal kunnen zijn met verrassend actuele trekjes. Natuurlijk overwint Rob de kwaadaardige professor, maar de trouwe lezers van de originele verhalen weten dat ze elkaar in de toekomst weer tegen zullen komen.

Het is tegenwoordig helaas nodig dat de uitgever zich indekt tegen kwaadaardig geneuzel over de ‘overtyperingen’ in de verhalen, die we nu als discriminerend betitelen. Uiteraard moeten deze geplaatst worden in de vroege naoorlogse jaren. Over het algemeen treedt Rob overigens hoffelijk op tegen niet-westerse personen.

Spannende, prachtig getekende ‘jongensverhalen’, die meer aandacht verdienen dan van de vele lezers van toen. Ik heb er weer van genoten.

Peter Kuhn – De avonturen van het zeilschip De Vrijheid. Deel 1 Serie De avonturen van Kapitein Rob. ISBN 978-94-92840-67-7, 107 pagina’s, € 14,95. Leens: Uitgeverij Personalia 2021.

Peter Kuhn – Het scheepsjournaal van Peer den Schuymer. Deel 2 Serie De avonturen van Kapitein Rob. ISBN 978-94-93234-20-8, 104 pagina’s, € 14,95. Leens: Uitgeverij Personalia 2021.

Peter Kuhn – Het pinguinland van prof. Lupardi. Deel 3 Serie De avonturen van Kapitein Rob. ISBN 978-94-93234-21-5, 80 pagina’s, € 14,95. Leens: Uitgeverij Personalia 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Stripboek. Bookmark de permalink.