Tranen van een Feniks

Wervelende levensdans

Passionele worsteling met twee culturen, het moederschap en de liefde.

Emma is geboren achter het ijzeren gordijn. Ze groeit op in een veeleisend klimaat waar haar ouders, allebei leraar, kennis, volharding en fysiek uithoudingsvermogen hoog in het vaandel dragen. Gevormd door armoede en de strenge eisen van haar vader kiest de volwassen Emma voor de mogelijkheid om de benauwdheid van haar geboorteplaats Blatna te ontvluchten.

De Nederlandse Kees lijkt een redder in nood en hij neemt Emma en haar dochter onder zijn hoede. Zo vangt een periode aan waarin Emma de strijd aangaat met spoken uit het verleden. Haar zoektocht naar geluk, rust en stabiliteit gaat met vallen en opstaan.

Auteur

Ema Sindelarova – homeopathe – kinderfluisteraar – danseres – actrice

Ema Šindelářová (1966) is geboren in Tsjechië en woont sinds 1991 in Nederland. Ze schrijft niet in haar moedertaal en dat is een extra uitdaging. Ze was als redactrice en columniste verbonden aan een vakblad voor klassiek homeopaten. Daarna heeft ze besloten om haar eigen verhaal te gaan schrijven, een autobiografische roman. Ze schrijft ook korte verhalen, voor het verhaal ’t Graf heeft ze in 2017 een nominatie gekregen voor de Baarnse Literatuurprijs. Een van haar kattenverhalen heeft een prijs gewonnen en werd gepubliceerd in Voor de Poes Magazine. Haar korte verhaal Barbiepop is verschenen in de bundel #Supervrouwen.

Ema’s schrijfstijl is rauw, emotioneel, eerlijk. Het raakt. In korte zinnen vertelt de auteur in de derde persoon haar woelige levensverhaal waarin de liefde, mannen en haar kinderen centraal staan en zelfs leidend zijn.

Eerst even weer terug onder moeders vleugels. Dat mag. Emma is heel blij dat ze haar kinderen bij zich heeft. Ze weet wel dat het niet lang zal duren voordat er een het nest verlaat.

Schakelend tussen heden en verleden kreeg ik een beeld van een sterke, maar emotioneel kwetsbare vrouw, die uit overmacht wellicht verkeerde keuzes maakt, maar na iedere ervaring sterker staat.

Emma haalt nog een paar keer rustig adem en gaat in gedachten naar de kelder van haar geheugen. Ze pakt daar een oude filmrol, zet hem in de projector en drukt op start. Het is een oude film, herhaalt ze in haar gedachten, een oude film, waar ik alleen maar naar wil kijken.

Persoonlijk ben geen fan van seksueel getinte fragmenten, sommige waren mij te expliciet. Door het vele schakelen tussen heden en verleden verslapte hier en daar mijn aandacht, toch las ik het boek in drie leessessies uit. Ema’s pure schrijfstijl sleurde me een achtbaan van emoties in. Het werd een turbulente rit.

Ema Šindelářová  – Tranen van een Feniks. Zoektocht naar verbinding. ISBN 978-94932-750-1, 263 pagina’s, € 19,95. Breda: Ambilicious Uitgever 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.