Tango met een tuinkabouter

Filosoferen over de kern van het leven

Correspondentie tussen een vrouw in de nadagen van haar leven en een naar ervaring snakkende tuinkabouter.

Na het overlijden van haar echtgenoot beseft Betty Bergstra dat de van haar moeder geërfde plastic tuinkabouter, die haar man bij de vijver heeft gezet, is verdwenen. Op een dag ontvangt ze een brief uit Parijs. Het is een hartenkreet van haar kabouter, die snakkend naar échte emoties, haar hulp inroept. Ze besluit hem terug te schrijven.

Auteur

Lyda Westerink studeerde theologie en journalistiek. Ze is schrijver en journalist. Jarenlang begeleidde ze auteurs uit het zakenleven, tegenwoordig geeft ze vanuit haar Sprookjescafé cursussen en workshops creatief schrijven. Met haar roman Tango met een tuinkabouter wil ze het magisch denken, dat bij kinderen nog zo vanzelfsprekend is, ook bij volwassenen aan het werk zetten. Waarom je zou geloven in een tuinkabouter die je ten dans vraagt? Omdat het te mooi is om het níet te geloven, hoe oud je ook bent!

Tijdens hun onderlinge briefwisseling leggen beiden hun ziel en zaligheid bloot. De onervaren kabouter twijfelt aan zijn vaardigheden en of hij is uitgerust voor het leven. De onzekerheid over zijn uiterlijk en het gebrek aan inhoud, want hij bestaat tenslotte uit een holte en een dun laagje kunststof waar de verf van bladdert, is aandoenlijk

Een tuinkabouter til je zo op, eentje van plastic zeker, ik ben er niet heel zeker van dat ik ook maar enige inhoud heb.

Betty wordt geraakt door de diepe gedachten van haar voormalige kabouter. Haar eerdere minachting voor hem slaat om in bewondering.

Wat dat andere betreft, uiterlijke schoonheid, die ontbeer jij niet! Ja, ja, ik weet dat ik je foeilelijk heb genoemd, maar dat was voordat ik je echt kende en ik helaas nogal wat vooroordelen had. Een tuinkabouter achtte ik werkelijk het toppunt van kleinburgerlijkheid.

Zijn openheid en filosofische overpeinzingen zet haar aan om haar nostalgische mijmeringen met hem te delen. Door hem beseft ze dat ook de lelijke zaken onderdeel uitmaken van gelukkigere tijden. Op haar beurt moedigt zij hem aan in zijn escapades, zowel in hartzaken als in het sluiten van nieuwe vriendschappen.

Geen terughoudendheid in de liefde, misschien gaat Fatima wel duizend keer ‘je t áime’ tegen je zeggen, misschien is het na één enkele keer gedaan, niemand kan het je zeggen. En heeft de opdoffer van de liefde jouw vriend ook niet tot een mooier mens gemaakt?

Waar de kabouter aan het begin van het leven staat, bevindt Betty zich aan het einde.

Al moest ik af en toe lachen om de avonturen van de kabouter, het geschrevene is verre van hilarisch. Doorspekt met uitgebreide gedachtegangen over het geloof, eindigheid, rouw en de dood is het bij vlagen zelfs zwaar op de hand. In die zin had ik soms moeite om mijn aandacht erbij te houden.

Een ontroerend filosofisch verhaal over vergankelijkheid en liefde.

Lyda Westerink – Tango met een tuinkabouter. ISBN 978-94-6365-349-97, 194 pagina’s, € 17,95. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2021.

Dit bericht is geplaatst in Filosofie. Bookmark de permalink.