De Caminomoord

Wie vermoordde Kai’s broer?

Kai’s broer wordt in Spanje vermoord bij het lopen van de Camino. Kai gaat op zoek naar de moordenaar.

Wilco, de broer van Kai, is directeur van een fabriek in metalen deuren. Met Marleen Schouten begint hij aan de Camino, de befaamde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Hij wordt tijdens deze wandeling neergestoken. Kai gaat naar Spanje om de repatriëring van Wilco te regelen. Hij ontmoet Marleen die aanvankelijk verdacht wordt. Samen gaan ze in Rotterdam op zoek naar de moordenaar. De politie verricht ook speurwerk, maar met weinig succes. Kai heeft meer resultaat.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Zo worden we als lezer onder andere geïnformeerd over het trieste huwelijk van hoofdinspecteur Miedema en het liefdesleven van inspecteur Meyra Yilnez. De thriller bevat erg veel geweld. Er wordt flink op los gemoord.

Auteur

Gerard Legerstee (1956) groeide op in Rotterdam. Hij heeft ruim veertig jaar gewerkt op financiële afdelingen bij meerder grote instellingen. In 2013 ontdekte hij het plezier in het schrijven van boeken. In dat jaar verscheen zijn eerste boek Splitsing. De roman handelt over zijn ervaringen in de financiële wereld. Eén van zijn hobby’s is hardlopen. Daarover schreef hij de roman Dit was mijn laatste marathon…, toch? De Caminomoord is zijn vierde roman.

De personages in de thriller worden over het algemeen goed beschreven, Dat geldt zeker voor het duo Kai en Marleen. Ook de beschrijving van hun voorgeschiedenis werkt mee aan beter begrip. De politiemensen worden vooral heel menselijk weergegeven. De arme Miedema heeft wel te maken met zeer onredelijke, ongeduldige leidinggevenden. In het boek komen echter ook enkele zeer vage figuren voor. Het wordt min of meer duidelijk dat voor executies gangsters zijn ingehuurd. Over hen wordt niets medegedeeld, behalve dat ze grote fouten maken. Een goed voorbeeld daarvan is de aanslag op Kai in het flatgebouw waar hij woont. Een man valt in de lift Kai openlijk aan met een mes. Een vrouw en een kind zijn daarvan getuige. Heel knullig! Het is ook vreemd dat de politie zo weinig speurwerk verricht naar deze waarschijnlijk Oost-Europese criminelen.

Het taalgebruik van Legerstee is zeer toegankelijk. Het is jammer dat hij een enkele keer wat onnodige details gebruikt over alledaagse dingen. Bijvoorbeeld over parkeren en automerken. Kai parkeerde zijn Audi A3 langs de stoep op de enige parkeerplaats die hij kon vinden. Als er gegeten wordt, wordt de samenstelling van de maaltijd precies opgesomd: hij smeerde een paar boterhammen en belegde ze met de vleeswaren en kaas die hij die ochtend gekocht had. Een ander voorbeeld: De diepvriesmaaltijd met sperziebonen, kleine aardappeltjes en kleine gehaktballetjes had hem niet best gesmaakt. Nog een laatste voorbeeld. Midden in een heel spannende passage, de persoon gaat iemand vermoorden, denkt de moordenaar na over zijn kleding. Met de huissleutel al in de hand overbrugde hij de laatste meters naar de voordeur en opende hij die razendsnel. Ondanks het warme weer had hij een ruim zittend colbertjasje aan op een donkere spijkerbroek. Deze tussenzinnetjes werken ontnuchterend en breken de spanning die juist zorgvuldig opgebouwd moet worden.

Legerstee heeft een heel spannende thriller geschreven. De meeste lezers zullen hiervan genieten. Echter, er zou een en ander verbeterd kunnen worden. De plot is uitstekend, de thriller zit vol actie, er is voortdurend spanning, maar de stijl kan strakker zonder de tussenzinnetjes over maaltijden, kleding, interieurbeschrijvingen en dergelijke onnodige details. Dat zijn stijlbreuken die de spanning verminderen. We hopen zeker op een volgende thriller met iets meer vaart.

Gerard Legerstee – De Caminomoord. ISBN 978-94-6365-390-9, 300 pagina’s, € 21,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.