Blinde wraak

Macabere vondst

Emily treft een lijk aan bij haar balkon, gekleed als Vrouwe Justitia. Welke bedoeling zit daar achter? Moet ze zich zorgen maken om haar eigen veiligheid?

De jonge rechercheur Emily Gagliardi wil de dag beginnen met een kop thee op haar balkon. Ze schrikt zich echter het ongans als ze op het afdakje van de bijkeuken van haar onderbuurvrouw het levenloze lichaam van een geblinddoekte vrouw ziet die een weegschaal vasthoudt. Met dit ongewone en opmerkelijke tafereel begint deze misdaadroman.

Auteur

Nina Verheij (1984) schreef al verhalen op de basisschool. Ze studeerde Nederlandse taal en cultuur van de Leidse universiteit en behaalde daar cum laude haar Master Taalbeheersing. Na een aantal jaren in online marketing kroop het bloed toch waar het niet gaan kon en ging ze schrijven. Haar debuut Fatale keuzes (2019), een whodoneit, werd bijzonder goed ontvangen, evenals het vervolg Geheugenspel (2020). Blinde wraak is het derde en vooralsnog laatste deel met Emily Gagliardi in de hoofdrol. Deze thriller is in principe ‘los’ te lezen. De ‘nieuwe’ lezers worden vooraf kort bijgepraat over de inhoud van beide vorige delen, wat ook handig is als opfrisser van het geheugen voor wie die boeken al wel kent. De in Haarlem wonende Verheij geeft ook nog online schrijfcursussen en is freelancer op het gebied van copywriting en online marketing.

Net als in beide vorige boeken wisselen heden (2019) en verleden (1995) elkaar af in niet al te lange hoofdstukken. In het heden vraagt Emily zich af of ze zich persoonlijk bedreigd moet voelen en gaat op onderzoek uit. Kan ze eigenlijk hierbij de hulp van Paul inroepen, de niet helemaal koosjere ex-politieman die een vriend van haar vermoorde vader was? Het verhaal uit 1995 begint met het bezoek van de rouwtherapeut Boris aan het stamcafé van de politie. De barjuffrouw Cat trekt zijn aandacht. De blondine knikte en draaide zich om om zijn bestelling in te schenken. Ze bukte. Boris’ ogen werden automatisch naar haar ronde billen getrokken. Haar spijkerbroek zat haar als gegoten. Bijna voelde hij jaloezie tegenover het kledingstuk.

Min of meer om en om ontwikkelen zich beide verhaallijnen totdat ze uiteindelijk in de laatste hoofdstukken in het ‘heden’ bij elkaar komen in een zinderend einde. Ook nu krijgt de lezer veel empathie voor Emily, soms gemengd met enige irritatie over haar besluiteloosheid.   

Het bijzonder originele plot wordt met veel vaart uitgewerkt. De ontknoping is onverwacht, maar zeker geloofwaardig. Er blijven geen losse eindjes over. Kortom: vakwerk.

Dit boek completeert een fijne misdaadtrilogie. Drie oorspronkelijke en van elkaar verschillende verhalen worden verbonden door hoofdpersoon Emily Gagliardi. Hiermee heeft Nina Verheij zich gevestigd als één van de betere Nederlandse thrillerschrijvers.

Nina VerheijBlinde wraak. ISBN 978-94-6420-850-4, 499 pagina’s, € 20,99. Sint-Amands (B): Hamley Books 2021.

NB Nina Verheij is een Nederlandse auteur. Haar boeken worden uitgegeven door een Vlaamse uitgeverij en daar is helemaal niets mis mee. Wel mis is het bekrompen standpunt om in Vlaanderen uitgebrachte boeken niet meer mee te laten dingen voor de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Hiermee worden ten onrechte niet alleen de Vlaamse uitgevers van kwaliteitsthrillers gedupeerd, maar ook hun Vlaamse en Nederlandse auteurs en dat zijn niet de minsten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.