Doorstart

Fraaie sportverhalen

Opmerkelijke personen en gebeurtenissen in het sportjaar 2021, althans volgens de eigenzinnige mening van Mart Smeets.

Het is vaste prik. Als de blaadjes van de bomen vallen verschijnt er een nieuwe bundel van Mart Smeets, waarin de auteur zijn sportverhalen, overpeinzingen en analyses deelt met wie het lezen wil. En dat is nog steeds een aanzienlijk aantal vaderlanders. Zij zijn blij dit boek als decembercadeau te ontvangen.

Auteur

Mart Smeets (1947), voormalig topbasketballer, is inmiddels gepensioneerd sportcommentator, maar hij verschijnt nog regelmatig in de media en blijft actief als columnist en maker van podcasts. Hij schreef een groot aantal boeken. De meeste van zijn columns op de site van Radio 1 treft u in deze bundel aan.

En waarover verwonderde ‘de Mart’ zich deze keer of waarover werd hij een enkele keer zelfs boos? Over de idiote acties van turntrainer Gerrit Beltman. Dat het ook anders kan bewees de overleden basketbalcoach Bill Sheridan, wiens norm vertrouwen was. Hij beschouwde zijn spelers als mens en niet als voorwerpen.

Hij prees de mensen van het Elfstedenbestuur: Terwijl Erben Wennemars probeerde via de pretbuis ons allen de Elfstedenthermometer in de bips te duwen, bleven zij rustig en nuchter. De kwaliteit van het ijs was onvoldoende. De bijna maniakale gretigheid van de sportwereld om wél weer eens door Friesland te gaan rijden, was mogelijk nog bedroevender.

Hij brengt een ode aan Klaas-Jan Huntelaar en mijmert als René van der Gijp in het bekende decor van  Veronica Inside een voetballer typeert met de simpele bewoordingen: ‘Die kan er toch geen kut van,’ dan is dat helder en kenmerkend voor de sfeer aan tafel en zeer hoogstwaarschijnlijk ook waar.

Naar aanleiding van het ontslag van FC Emmentrainer John Stegeman: Voetballers leven bij de dag, voetbaltrainers bij het uur. Hij vindt het optreden van Dickie, Feyenoordtrainer Dick Advocaat, ijzersterk. Zijn lichte cynisme, zijn gewaagde oogopslag en zijn soms kostelijke oneliners verrijkten zeker de laatste jaren onze voetbalwereld. Uiteraard is er een mooi stukje over de nieuwe oude bondscoach. De titel zegt al veel: Louis van Gaal revisited. En ook het ontslag van Ronald Koeman bij Barcelona komt aan de orde. Trainers worden vaak hired to be fired. We hoeven overigens voor Koeman geen inzameling te gaan houden.

Mart herdenkt oud ADO doelman Ton Thie bij diens overlijden: ‘Ik hou balle tege, da’s alles’. Hij mijmert over Oeki Hoekema, de enige profvoetballer die openlijk protesteerde tegen het spelen in verderfelijk geleide landen. Hadden we er nog maar zo een. Hij ergert zich aan de aanstellerij van de voetballers Neymar en De Maria. Hij is verontwaardigd dat er na de hartstilstand van Christian Eriksen tijdens het EK-duel Denemarken-Finland werd doorgevoetbald. Medemenselijkheid bestaat in deze wereld blijkbaar niet meer.

Voor wielrenfans is er een mooi stukje over de Ronde van Vlaanderen, de Hoogmis. Hij bewondert de ‘bleke’ wielrenner Wilco Kelderman: gewoon een zeer goede renner.

Smeets is blij verrast met de opkomst van de jonge ‘rustige’ Tsjechische tennisspeelster Barbora Krejčíková. En hij buigt diep voor de op Wimbledon verslagen Roger Federer.   

Hij merkt op dat dit jaar in Tokio het rubbergebruik niet werd gestimuleerd, want de anderhalve meter moest gehandhaafd blijven. De vijf condooms die men kreeg moesten mee naar huis. Seks, zo oordelen de Japanners, past tijdens de pandemie niet in hun leven. Leg er maar een knoop in en houd je hand er maar voor en maak thuis, buiten Japan, het doosje open…Rubbervrije spelen.

Zo zou ik nog wel tijdens door kunnen gaan, want Smeets maakt zijn pap met veel krenten smakelijk. Voor zijn fans, waaronder ik me al jaren schaar, is het weer smullen.

Mart Smeets – Doorstart. ISBN 978-94-6297-220-9, 219 pagina’s, € 16,50. Amsterdam: Uitgeverij De Kring 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geen categorie, Sport. Bookmark de permalink.