Deze Hemel

Mystiek raadsel over de hoofse liefde

Door het sneeuwbaleffect van een noodlottig ongeluk schudt het bestaan van de inwoners van het dorp Trautorf op zijn grondvesten.

Na een dramatisch voorval wordt het gemoedelijke dorpsleven van de bewoners van Trautorf verstoord door tegenslagen en onverklaarbare incidenten. Achterdocht en angst creëren de universele behoefte aan een zondebok. Gedreven door achterklap en complottheorieën ontstaan samenzweringen met als doel het buitensluiten van de schuldige …

Auteur

Bennie Roeters (1952) is schrijver van scenario’s, toneelstukken en romans. Zo schreef hij bijvoorbeeld van de VARA tv-serie Ernstige delicten zes afleveringen. Zijn romandebuut uit 1999 heet Fins plot. Met zijn derde roman Gagarins engelen won hij de prijs voor het Beste Groninger Boek. In 2017 verscheen de roman Tjerk. Voor het schrijven van dit boek ontving hij een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds. Zijn contacten in de wereld van film en toneel zien we ook terug in de film die hij entameerde bij wijze van voorproefje ervan.

Het verhaal wordt gedragen door meerdere personages die hun met verstrengelde belangen verweven visie op de ontstane – voor de lezer nog onbekende – situatie geven. Zo leren we onder andere de familie Koops kennen; vader, moeder en hun drie zoons runnen een agrarisch familiebedrijf. Oud-leraar Herman van Reek en de huisarts van Trautorf spelen een niet onaanzienlijke rol. Evenals het meisje Polly Verster, dat met haar puurheid en feeërieke verschijning al van jongs af aan grote indruk op iedereen maakt, en haar wereldvreemde huisgenoot Andy. Zelfs Meinie, een verstandelijk gehandicapte jongen met een gouden hart, komt aan het woord … Ze zijn allemaal onderdeel van het mysterie en dragen stilzwijgend de waarheid met zich mee.

De aanloop wekt verwarring. Desondanks werd ik meedogenloos het verhaal ingezogen. Door de bij ieder personage passende schrijfwijze en ontboezemingen – terughoudend, heftig, emotioneel, koeltjes, kinderlijk – gingen zij leven en trachtte ik in hun relaas aanwijzingen te vinden voor de ontrafeling van ‘het grote geheim’.

Het verhaal raakt aan universele emoties, kruipt onder de huid en leest als poëzie die in zijn meest vrije vorm associaties met in ons geheugen gelegen belevingswerelden oproepen.

De warme lucht brengt geuren tot leven, van hooigras, opengaande bloemen, geschepte honing, van turf… Nog sneller gaat het, nog even en ze stijgt op naar het uiteinde van het heelal, waar de hemel begint. Vast.

Een deel van het geschrevene heeft geen ander doel dan het scheppen van een beklemmend klimaat waarin kleine voorvallen worden uitvergroot en het contrast tussen de vijandigheid van de dorpsbewoners en het verweven liefdesverhaal wordt benadrukt.

Het is geen makkelijk boek. Niet alles ontrafelt zich chronologisch of ontvouwt zich standaard. Van de lezer wordt voorstellingsvermogen en een rijke gevoelswereld verwacht. Heerlijk!

Een beklemmend poëtisch sprookje. Jammer dat het uit is …

Bennie RoetersDeze Hemel. ISBN 978-90-5452-399-4, 243 pagina’s, € 21,50. Groningen: Uitgeverij Passage 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.