Win Win

Gevaarlijke roadtrip door de Verenigde Staten

Avontuurlijke studente accepteert geheimzinnige uitdaging en wordt daardoor target van nietsontziende criminelen.

Laura Van Opstal, Vlaamse studente informatica in het Schotse Edinburgh met een tik voor het oplossen van ingewikkelde puzzels en codes, ontvangt een raadselachtige prentbriefkaart en een businessclass ticket naar San Francisco. Nadat ze tevergeefs heeft geprobeerd de afzender te achterhalen besluit ze toch maar op het vliegtuig te stappen. Dit is voor haar het begin van een roadtrip door de Verenigde Staten. Door het oplossen van steeds nieuwe opgaven leert ze stukje bij beetje de etappes kennen die ze moet afleggen.

De reis blijkt niet zonder gevaar. Ze leert zichzelf en anderen te verdedigen tegen boosaardige criminelen. Waarom hebben die het op haar gemunt en waarheen is ze eigenlijk op weg?

Auteur

Jan Van der Cruysse (1960) is specialist in crisiscommunicatie en was woordvoerder van Brussels Airport. Hij is de auteur van de glanzende trilogie Bling Bling, gevolgd door de twee delen van Boem Boem, geïnspireerd door zijn legerdienst in 1986 in Duitsland. Met deze boeken werd hij niet alleen regelmatig genomineerd, onder meer voor de Gouden Strop, hij won er de Schaduwprijs mee voor het beste debuut, de Diamanten Kogel voor het beste spannende boek en de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Het is nog niet duidelijk of het zelfstandige verhaal Win Win een vervolg krijgt, maar duidelijk is dat deze auteur nog lang niet is uitgeschreven.

De stukken over Laura worden afgewisseld met verhalen over op het eerste gezicht totaal andere zaken en op heel andere plaatsen, zoals mensenhandel en het verdrinken van bootvluchtelingen en geknoei met Coronavaccins op wereldwijde schaal. Zaken waaraan nietsontziende criminelen letterlijk over lijken gaan en daar miljarden aan verdienen. Ongestraft lijkt het wel.

De lezer komt ook nog een traagwerkend gif tegen. En cryptofoons en natuurlijk bitcoins. Het verhaal is echt verrassend actueel  

En dan is er ook nog een wanhopige jonge vrouw die op zoek is naar haar plotseling verdwenen man, maar daarmee de aandacht trekt van op geld belust wreed gespuis.

Langzaam maar zeker wordt het de lezer duidelijk hoe al deze zaken ingenieus met elkaar zijn verweven. Krijgt Laura in de Wunderkammer voldoende aanwijzingen over hoe het nu verder moet en lukt het haar de verschillende aanslagen op haar lijf en leden te overleven?

Jan Van der Cruysse heeft het weer geflikt een geweldige thriller te schrijven met alles erop en eraan. Een fantastische pageturner die je niet gemakkelijk laat liggen. Bloedstollende spanning en onderkoelde humor. Met aan het slot een personenlijst en een scheepsregister voor wie misschien de draad eventjes kwijt is.

Voor de liefhebbers van het genre het ultieme decembercadeau, voor wie daar pas later achter komt is het gelukkig ook dan nog aan te schaffen.

Jan Van der Cruysse –  Win Win. ISBN 978-90-223-3823-0, 423 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Manteau / Standaarduitgeverij 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.