Van In. Episode 5

Het laatste kunstje

Zinderende finale voor de Brugse speurder.

Pieter van In, gepensioneerd politiecommissaris uit Brugge, drinkt zijn Omer in L’Estaminet aan het Koningin Astridpark. Terwijl de Ronde van Vlaanderen (later gewonnen door Wout Van Aert) op tv te zien is overlijdt een cafébezoeker. Van In vindt bij hem een raadselachtig stukje papier, wat hem uiteraard nieuwgierig maakt.

Intussen maakt de familie van de rijke industrieel Hendrik Verdonck zich op voor het paasontbijt. Zijn vrouw Yvette is voornemens daar een spreekwoordelijke bom te laten ontploffen.

En dan gebeurt er ook nog iets vunzigs met vier standbeelden van de eerste koningen van België.

Wat hebben deze zaken met elkaar te maken? Daar komt de lezer met Van In langzaam maar zeker achter.

Auteur

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Aspeslag (1953-2021) was de meestgelezen en meest verkochte misdaadauteur van Vlaanderen. Eind 2017 verscheen De butlerknop, volgens de schrijver het laatste boek met de eigenzinnige speurder Pieter Van In als hoofdpersoon. Een aantal van deze boeken werd bewerkt voor een succesrijke televisiereeks.

Nadat Aspe samen met zijn vriend Marec een eigen uitgeverij begon verscheen echter het eerste boek van een nieuwe, tiendelige reeks over Van In. Elk jaar zou een nieuw deel verschijnen. Maar helaas, Aspe kampte sinds 2020 met gezondheidsproblemen waardoor Episode 4 later verscheen dan gepland en volgens insiders ook niet helemaal het bekende niveau haalde. Vlak voor zijn overlijden voltooide hij Episode 5.

In dit boek is geen sprake van de matheid die stukken uit het vorige boek kenmerkte. Integendeel, Van In is weer helemaal his good old self. Vooral in de flitsende dialogen met zijn nieuwe vriend, de wandelende encyclopedie, journalist en fotograaf  Eugène Van Genechten (den Echten) leeft de Aspe zich uit. Van In heeft eindelijk zijn eigen Dr. Watson gevonden.

In een hoog tempo volgen de gebeurtenissen elkaar op. De weduwe van de overleden caféganger blijkt een oude bekende van Van In. Het oorlogsverleden van de grootvader en van de vader van Verdonck blijkt nog steeds gevolgen te hebben. Wat is eigenlijk de rol van diens kinderen? Er werd en wordt behoorlijk scheefgepoept in de Vlaamse zin van het woord. En er valt weer veel te lachen om Aspe’s maling aan politieke correctheid.

Een ouderwets spannende Van In met een mooie ontknoping. Een fraaie zwanenzang voor hoofdpersoon en auteur.

Tenslotte. Met Van In. Episode 1 sloeg de schrijver een nieuwe weg in. Van In is het enig overgebleven personage. Zijn vrouw Hannelore, hun kinderen en zijn collega Guido Versavel zouden allemaal dood zijn. Wat er precies met hen gebeurd is weet niemand. Dat zou pas aan het eind van de geplande reeks van tien boeken moeten blijken. Aspe moet zijn einde voorvoeld hebben, wat blijkt op de laatste pagina uit deze drie woorden: ASPESLAG ASPE AS. Tevens wordt aan het einde van dit boek het raadsel alsnog opgelost. Bevredigend? Je ziet in ieder geval deze vijf delen nu in een nieuw licht.

Pieter Aspe – Van In. Episode 5. ISBN 978-90-223-3832-2, 289 pagina’s, € 22,50. Brugge: Aspe 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.