Machtige minnaars

Het buitengewone liefdesleven van beroemde figuren uit de wereldgeschiedenis

De saillante details.

Geschiedenis wordt heel vaak maar een saai vak gevonden. Maar dat hoeft helemaal niet. Als de leraar een geboren verteller is hangen de leerlingen aan zijn lippen. En gelukkig zijn er een heleboel van zulke leraren. En de verhalen over grote figuren uit het verleden zijn vaak ‘op te leuken’ met zogenaamde petits histoires vol pikante details.

 

Auteur

Geschiedkundige en auteur Gorik Goris (Geel 1964) zou zo’n leraar kunnen zijn. Hij schreef eerder een boek over de Tweede Wereldoorlog in de Kempen. Goris noemt zichzelf een universeel historicus die heel bevattelijk schrijft, maar wel alles in de juiste context plaatst. In de Coronatijd maakte hij een multimediaal werkje over Hitler en de vrouwen, waarna de uitgever vroeg of daar niet meer mee te doen viel. Het resultaat is dit boek.

 

Achtereenvolgens komen aan de orde de huwelijken en seksuele escapades van de Engelse koning Hendrik VIII (1491-1547), de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793), de Russische Tsaren en Tsarina’s van de 18e eeuw, de Oostenrijks-Duitse nazidictator Adolf Hitler (1889-1945), de Chinese communistische dictator Mao Zedong (1893-1976), de Amerikaanse burgerrechtactivist Martin Luther King Jr. (1929-1968), de Franse presidenten van de Vijfde Republiek en de voormalige Spaanse Koning Juan Carlos (1938).

Uiteraard zijn de gepresenteerde verhalen geen resultaat van eigen onderzoek door de auteur, dat kan natuurlijk niet. In principe is alles al bekend, maar de schrijver heeft een en ander verzameld en voor de lezers op een rijtje gezet. Het onderscheid tussen feit en fictie blijft overigens een lastige. Welk gerucht, welke anekdote is waar en wat is er verzonnen?

Waarom heeft de auteur juist deze personen gekozen en niet bijvoorbeeld Willem van Oranje (1533-1584), wiens tussenbeense activiteiten ooit dermate werden benadrukt in een televisieserie, dat hij postuum als de bijnaam Willem de Hijger kreeg. Ook de Franse keizer Napoleon (1769-1821), de Britse koning Edward VII (1941-1910), de Amerikaanse president John F. Kennedy (1917-1963) en de Britse premier Boris Johnson (1964) hadden volgens hun reputatie in aanmerking kunnen komen. Het zij zo.

Ook voor wie een aanzienlijke of redelijke historische kennis heeft zijn er toch nog wel de nodige krenten in de pap te vinden. Wist u bijvoorbeeld dat Hendrik VIII oorspronkelijk de spare, de tweede in lijn voor de opvolging was en ‘rustig’ door zijn moeder en andere vrouwen werd opgevoed? Hij kreeg een intellectuele ‘humanistische’ opvoeding.

De Russische Tsaar Peter I de Grote was een enorme ‘innemer’. Hij richtte de Allergekste Allerblije Stomdronken Synode op, waarin ook prostituees niet ontbraken. Zij vormden de tak van de wijdbeense nonnen.

De couppoging van Adolf Hitler in 1923 werd min of meer gesponsord door Helene Bechstein-Capito, jawel van de beroemde piano’s.

Mao Zedongs vierde officiële vrouw was de ambitieuze en beruchte Jing Qing. Deze paranoïde feeks speelt een bijzonder kwalijke rol tijdens de zogenaamde Culturele Revolutie. Na de dood van de pedofiele Mao probeert ‘de bende van vier’, die zij leidt, tevergeefs aan de macht te blijven.

Recent vrijgegeven FBI-dossiers doen een boekje open over het promiscue liefdesleven van burgerrechtactivist en Nobelprijswinnaar dominee Martin Luther King Jr. Uiteraard is de burgerrechtenbeweging hier niet blij mee. Deze womanizer zou met verschillende vriendinnen intieme relaties hebben onderhouden en ook aan diverse orgiën met prostituees hebben deelgenomen.

De ‘saaie’ generaal Charles de Gaulle werd als president van de Franse Vijfde Republiek opgevolgd door verschillende mannen die het niet zo nauw namen met de echtelijke trouw.

Tenslotte wordt Spaanse koning Juan Carlos de Bourbon ‘een seksueel roofdier’ genoemd door een gepensioneerde kolonel. Volgens deze overtuigde republikein had de man wel 4786 minnaressen. Een en ander lijkt me overigens vrij ongeloofwaardig.

Het is bekend dat macht niet alleen corrumpeert, maar ook erotiseert. Over het laatste aspect gaat dit vlot geschreven boek. Verschillende nogal dubieuze geruchten hadden best kunnen weggelaten. Lees het niet achter elkaar uit. Docenten zullen immers ook hun verhalen over een groot aantal lessen uitsmeren. Overdaad schaadt.

Gorik Goris – Machtige minnaars. Het buitengewone liefdesleven van beroemde figuren uit de wereldgeschiedenis. ISBN 974-94-6393-505-0, 222 pagina’s, € 22,99. Gent: Borgerhoff & Lamberichts 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis. Bookmark de permalink.