Judas 2.0

Orgaanhandel, loverboys en jeugdprostitutie

Smeerlappen zonder scrupules.

Als de politie na een verkeersongeval op de A12 tussen Brussel en Antwerpen het ontzielde lichaam van de 17-jarige Suzanne Braem in de kofferbak van een verlaten auto aantreft, wordt de hulp ingeroepen van commissaris Willy Vercammen. Van de daders ontbreekt ieder spoor. Evenals als van het hart, de nieren en de lever van de tiener.

Echt schrikken doet de doorgewinterde commissaris, gespecialiseerd in het oplossen van zware misdrijven, niet meer zo gauw. Maar als duidelijk wordt dat de organen met uiterste precisie zijn verwijderd kan het bijna niet anders dan dat het een chirurg is geweest die medeplichtig is aan de moord. Zou er sprake zijn van orgaanhandel in België?

De speurders twijfelen. Maar gerenommeerde geneesheren die zij raadplegen praten het al snel uit hun hoofd. Maar één ding kan ik u verzekeren: in België of Nederland zal geen enkel erkend transplantatiecentrum medewerking verlenen aan illegale praktijken. En zeker niet aan moord.

Gedreven duikt Vercammen met zijn team van de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen in de bizarre zaak. Maar ieder spoor lijkt dood te lopen. Totdat ze op een paar loverboys stuiten die minderjarige meisjes ronselen. En dat leidt hen naar de Kersenbloesem, het opvanghuis waar ook uit Suzanne haar onderkomen had.

Auteur

Chris Bossers (1953), advocaat in Antwerpen, schreef scenario’s voor films en televisie en heeft sinds 2007 ook vijf thrillers op zijn naam staan, waarin de corrupte commissaris Willy Vercammen een prominente rol speelt. Zijn boeken zijn gebaseerd op ware feiten, de personages zijn fictief.

 

Vercammen, die zo zijn eigen manier van werken heeft, rolt het netwerk van die snelle jongens het liefst meteen op. Maar als hij contact krijgt met Amanda, die smoorverliefd is op de aantrekkelijke Ivan voor wie zij alles zou doen, gaan alle alarmbelletjes af. Ze was goed bevriend met de vermoorde Suzanne en ziet om zich heen rare dingen gebeuren die haar zorgen baren. Beetje bij beetje neemt ze Vercammen in vertrouwen. En hij weet haar ogen te openen: Ben je vergeten waar hij mee bezig is? Jonge meisjes verhuren aan smeerlappen zonder scrupules?

Maar dan verdwijnt Amanda plotseling. Lukt het Vercammen haar levend te vinden? En heeft haar verdwijning te maken met de mogelijke orgaanhandel? De zaak kent letterlijk geen grenzen. Of speelt het zich allemaal toch dichterbij af dan hij denkt? Hij gaat door roeien en ruiten, soms tot grote ergernis van vooral zijn meerderen.

Het verhaal is luguber. Vaak hard en rauw. Maar de thriller leest werkelijk als een trein. De spanning loopt langzaam op; de climax is misschien iets te voorspelbaar. Maar dat is Bossers vergeven. Want wederom weet hij precies waar hij het over heeft. Met zijn vlotte pen geeft hij de lezer een ongekend kijkje in de macabere wereld van orgaanhandel, loverboys en uitbuiting van tienermeisjes.

Chris Bossers – Judas 2.0. ISBN 978-90-83140-43-8, 251 pagina’s, € 19,50. Westerlo (B): Phoenix Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.