Gouden jaren scheurkalender 2022

Feest der herkenning

Over ouderwetse onderbroeken, fietsdynamo’s, drollenvangers, Gert Timmerman en nog veel meer…

In de afgelopen jaren verschenen twee opmerkelijke boeken van Annegreet van Bergen: Gouden jaren. Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd en Het goede leven. Hoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd. Het werden bestsellers. De auteur besteedde er aandacht in aan zaken die, onder invloed van de economische groei, Nederland en ons dagelijks leven sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog ingrijpend veranderden. Maar ze is nog allerminst uitverteld. Haar nieuwe verhalen zijn kort en hebben hun weg gevonden naar deze scheurkalender. Zo kunnen we er elke dag eentje tot ons nemen.

Auteur

Drs. Annegreet van Bergen (Enschede 1954) is econoom en journalist. Ze schreef onder meer voor De Volkskrant en Elsevier. Haar boek Gouden jaren werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs. Haar columns uit het Historische Nieuwsblad werden gebundeld in Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen (2019).

Op 1 januari lezen we over nieuwjaarswensen, het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, advocaatjes en brandewijn met suiker.

Aan ongelooflijk veel zaken uit het recente verleden wordt aandacht besteed. Een volstrekt willekeurige greep:

De ouderwetse dynamo om je fietslicht te laten branden, cassettebandjes, bovenladers (wasmachines), stoepen of stoepkanten, namen op de glasplaat van oude radio’s (zoals het raadselachtige Beromünster), eieren zoeken met pasen, ouderwetse onderbroeken

… hopeloze krengen, gemaakt van flodederstof. Ze slobberden om je gat, kropen in je bilnaad of zakten af als het elastiek begon te lubberen.

Verder

Het Witte Huis in Rotterdam, de eerste Europese ‘wolkenkrabber’, auto’s zonder veiligheidsgordels, de knijpkat, kinderen die de televisie missen in historische huisjes, eervol ontslag voor vrouwen die trouwden, kaatseballen, singeltjes op 33 toeren draaien, Davino en Caraco-ijs, rustig reizen in de niet-rokencoupé, dure laarzen, ‘uit de muur eten’ bij de FEBO, drollenvangers, Gert Timmerman, maatbekers van de melkboer en elk jaar hetzelfde kerstmenu: kip, kalkoen of rollade.

Voor je het weet is het jaar weer voorbij en wordt de scheurkalender afgesloten met het verhaal over Wim Kans Jelle zal wel zien.

Hét cadeau voor nostalgische ouderen en misschien hun nieuwsgierige kleinkinderen. In ieder geval biedt het veel stof om te praten over hoe het vroeger ook weer was.

Annegreet van BergenGouden jaren scheurkalender 2022. ISBN 978-90-450-4388-3, 365 pagina’s, € 15,99. Amsterdam: Atlas Contact 2022.

Dit bericht is geplaatst in Kalenders. Bookmark de permalink.