Peter’s Zeurkalender 2022

Een jaar lang lachen

Al weer de 29-ste editie.

Vaste prik. Als de herfstblaadjes vallen ligt de nieuwste editie van Peter’s Zeurkalender in de boekhandel. We mogen inmiddels rustig van een traditie spreken. De huidige versie is al weer deel 7 van de Gouden Editie met de beste tekeningen en bijschriften van de afgelopen jaren.

Het cover dit jaar. Stel kijkt naar een stapel zeurkalenders. Hij kijkt nors. Zij: ‘Een jaar lang lachen. Daar moet je toch niet aan denken!’

Veel lezers scheuren niet elke dag een blaadje af, maar slaan het om. Complete zeurkalenders zijn namelijk een collectors item. Hij is dan ook een zeer gewild decembercadeau en prijkt op menige verlanglijst.

Auteur

Peter van Straaten (1935-2016) was een veelzijdige cartoonist, striptekenaar en schrijver. Zijn werk werd veelvuldig bekroond. Het is nog steeds springlevend en tallozen genieten er nog altijd van.

Ook dit jaar is het elke dag weer genieten van verliefde stellen, morsige opa’s, hitsige jongemannen, wat al te assertieve oude vrouwen, chagrijnige bazen, dwarse kleinkinderen en prachtige taferelen.

Op 1 januari begint het al goed. Een stel in bed, kennelijk na de daad. De man: ‘Nou? … hoe vond je het? De blik in de ogen van de vrouw spreekt boekdelen.

Nog een paar voorbeelden?

Ouder stel op de bank. Hij leest de krant. Zij, snibbig: ‘Wat kíjkje wezenloos… ben je weer eens verliefd?’

Twee vrouwen kijken naar een man bij een vogelhuisje. De ene: ‘Ik vond hem indertijd zo zielig. Nou, toen zijn we maar getrouwd’.

Boos kijkende vrouw van middelbare leeftijd aan de telefoon: ‘Oké. Agenda bij de hand? Laten we dan vast een scheidingsdatum prikken.’

(Op 5 mei) Oudere vrouw vertelt: ‘Mijn man en ik hadden best in het verzet gewild maar we zijn nooit fatsoenlijk gevráágd.’

‘Jong stel bij maanlicht op de bank, enige afstand. Hij kijkt wat vaag. Zij: ‘Nou…komt er nog wat van?

Man (baas?) op kantoor betrapt stelletje: ‘Wat doen jullie in die kast? Dit is jullie afdeling toch helemaal niet?’

Ouder stel op de dansvloer. Het lijkt alsof hij haar in een houdgreep heeft. Zij: ‘U zit zeker op judo?

Dank aan de uitgever voor de illustraties. Bij bovenstaande de beschrijvingen blijft het natuurlijk behelpen. Kent u de zeurkalender nog niet? Kijk hem in bij de boekhandel en u bent vast verkocht.

Een jaar lang lachen. Een prettig vooruitzicht. Tòch?

Peter van Straaten – Peter’s Zeurkalender 2022. Gouden editie nummer 7. ISBN 978-94-6336-129-3, 365 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie 2021.

Dit bericht is geplaatst in Jaarlijkse uitgave, Kalenders. Bookmark de permalink.